Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Ciekawostki
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (7 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

"Avatar" - wpadki i błędy.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 29 marzec 2010 - 09:49

TU znalazłam stronę z ponoć 16 faktycznymi błędami jakie udało wychwycic sięw filmie...nie powołuje się na filmweb, bo tam każdy pisze swoje, dużo jest takich co atakuje i czepia się o byle szczegół...a te błędy tutaj wydaja sie no..dość prawdziwe, krótko ujmując:) poza tym,że gdyby nie zostaly wymienione, to chyba nikt by się nie zczaił;D z resztą też uwazaż, że pare nawet z tych tutaj jest nieco naciągnięta:)
ogarnijcie sami;p

myślę że można to potraktować jako ciekawostkę, przenoszę z działu głównego ;) -dop. kubos
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 29 marzec 2010 - 10:11

w ostatnik videologu jacka u samego dołu widoczny jest fragmęt kolana (poruszającego sięw góre i w dół)
jest malo widoczny
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Jackal Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 112
  • Rejestracja 2010-03-16
Napisano 29 marzec 2010 - 20:54

Szukanie takich błędów nie ma sensu bo psuje radość z filmu.
Dołączona grafika
Je adore voir tu beau yeux .
I love looking in your beautiful eyes.
Me encanta ver tus hermosos ojos
Oel ngeyä lora menarit tse'eia
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 29 marzec 2010 - 22:14

winszuje znajomości angielskiego, ja niestety nie wszystkie "wpadki" zrozumiałem:(
a i w niektórych(które myślę że zrozumiałem) podanych jakoś w filmie tego nie widziałem, np.:
"At the end of the movie, Jake is being held by Neytiri in his human form and you can see he is holding himself on his legs." - jak na swoich nogach się podtrzymuje? przecież ma nogi przewieszone przez nogę Neytiri.
"When Selfridge says "Pull the plug" after Hometree is destroyed, two soldiers, one male and one female, go to shut off Jake and Grace's avatar links. The female soldier goes straight to Grace's link and terminates it, but the male soldier gets delayed (punched by Norm) before he can terminate Jake's link. This is deliberately shown out of sequence - we see Jake's link terminated before Grace's. The result is that we see Grace's avatar fall unconscious when Jake's link is terminated, and Jake's avatar fall unconscious when Grace's link is terminated." a tu o co chodzi? dla mnie nie można się przypiąć do tej sceny, jest w porządku.
a o co w tym chodzi?: "Before the bad guys bomb the tree-village, Jake is inside his bed. When the lid is being closed he has a plastic tube all across his forehead. Later on, when the lid is opened, the tube is gone. He was unconscious and his hands were by his side, so there was no way for him to move it."
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 29 marzec 2010 - 22:24

Jakesully napisał:

"When Selfridge says "Pull the plug" after Hometree is destroyed, two soldiers, one male and one female, go to shut off Jake and Grace's avatar links. The female soldier goes straight to Grace's link and terminates it, but the male soldier gets delayed (punched by Norm) before he can terminate Jake's link. This is deliberately shown out of sequence - we see Jake's link terminated before Grace's. The result is that we see Grace's avatar fall unconscious when Jake's link is terminated, and Jake's avatar fall unconscious when Grace's link is terminated." a tu o co chodzi? dla mnie nie można się przypiąć do tej sceny, jest w porządku.

Chodzi niby o to, że w scenie po zniszczeniu Drzewa Domu, gdy Selfridge nakazuje rozłączenie Grace i Jake'a, Grace upada kiedy wyłączają komorę Jake'a, a Jake upada gdy wyłączają komorę Grace. Mniej więcej tak. Mówiąc szczerze nie zbyt zwróciłem na to uwagę będąc w kinie.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kamil Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 30
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 30 marzec 2010 - 09:41

ja tam nic nie zauważyłam
jeśli naprawdę jest ich 16 to strasznie mało

5 z największą liczbą błędów

1 Apocalypse Now 390
2 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban 296
3 Harry Potter and the Chamber of Secrets 289
4 Superman IV: The Quest for Peace 267
5 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring 262
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   elkociak Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 209
  • Rejestracja 2010-02-20
Napisano 31 marzec 2010 - 15:02

Wpadki i błędy według wp.pl - trochę fail. Avatar jest "naszpikowany" błędami, wymienili 7 a 2-3 już zdementowane :)

link
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 31 marzec 2010 - 15:06

dokładnie, na te 2-3 zrobiłam 'pfff';D z tym kocem...c'mon...z cieniem stworzenia latającego wśród skał...no ludzie..tak jakby ikrany mogly latać tylko z jake'm na plecach;p moim zdaniem to nie są 'wapdki' tylko na siłe już szukanie przysłowiowej 'dziury w całym':)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   mk321 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 30
  • Rejestracja 2010-03-18

Napisano 31 marzec 2010 - 16:30

Do tego: http://www.film.wp.pl/idGallery,6422,idPhoto,229273,galeria.html

Cytat

Niezniszaczalne szyby
Podczas pierwszego starcia między Na’vi a Ziemianami, strzały autochtonów nie mogły przebić szyb w pojazdach ludzi. Dziwnym trafem podczas finałowej bitwy szyby w wojskowych maszynach pod wpływem uderzeń strzał pękają aż miło.
Zauważyłem to. Ale na początku używali głównie tylko łuków z cienkimi strzałami (zatrutymi?). Szyby przebijały się w końcowej walce jak rzucali włóczniami (jak wiadomo, są cięższe i większe od strzał). A jeśli od strzał też się przebijały to może po prostu Na'vi z doświadczenia zrobili specjalne większe strzały (tamtymi polowali głównie na zwierzęta).

Cytat

Lewitujące skały
(...)Żeby jednak skały mogły się tak unosić, potrzebne jest pole magnetyczne o niewyobrażalnej sile. We Wszechświecie nie istnieje jednak mechanizm pozwalający je wytworzyć. (...)
Gdyby istniało takie pole, dzięki któremu góry rzeczywiście lewitują, działałoby ono również na wszelkie metalowe przedmioty, (...)
(...)ludzi, które przy okazji również powinni lewitować.
Unobtanium też nie istnieje we wszechświecie -_-
Nie wiem kto wymyślił, że ludzie od pola magnetycznego lewitują :P
Fakt - metale powinny (ale jak dokładnie działa unobtanium, które wytwarza to pole nie wiemy), a może pojazdy ludzi miały jakieś zabezpieczenia? A może pole było słabe, że nie dało rady przyciągać tak mocno małych przedmiotów aby było to zauważalne, ale duże powierzchnie skał już się odpychały (a może dodatkowo w tym miejscu było mniejsze przyciąganie planety).
Może dowiemy się tego w Avatar 2 :P

Pozostałych nie pamiętam.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 31 marzec 2010 - 16:44

Unobtanium
Głównym powodem Ziemskich ekspedycji na Pandorę jest chęć pozyskania jedynego w swoim rodzaju związku chemicznego unobtanium[14]. Jest on nadprzewodnikiem wysokotemperaturowym, zachowującym swe właściwości w temperaturze pokojowej.

Nadprzewodnik ten wytwarza niezwykle silne pole magnetyczne, przez co odpycha namagnesowane przedmioty, oraz posiada zerową rezystancję. W przeciwieństwie jednak do współcześnie znanych materiałów właściwości te zachowuje w temperaturze pokojowej.

Unobtanium przyczyniło się do wytworzenia na Pandorze takich elementów krajobrazu jak:

Kamienne łuki – zbudowane są przede wszystkim z rudy żelaza. Uformowały się, kiedy Pandora stygła do stanu stałego. Pole magnetyczne ukształtowało ciekłą rudę żelaza do obecnej formy, po czym zastygała. Otaczający je materiał erodując przez wieki stopniowo odsłaniał łuki[12].
Góry Alleluja – ich geneza jest podobna do kamiennych łuków. Minerał, z którego są zbudowane, ma podobne właściwości do rudy żelaza, przez co działa na nie pole magnetyczne wytwarzane przez unobtanium. Gdy planeta stygła, unobtanium wyrzuciło ogromne masy minerału w powietrze, które też tam pozostały tworząc góry[12].
Obecność łuków oraz gór świadczy o dużej ilości unobtanium pod tymi elementami krajobrazu.

żrudło wikipedia
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Marmelada Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2010-03-18
Napisano 31 marzec 2010 - 18:11

Cytat

Zauważyłem to. Ale na początku używali głównie tylko łuków z cienkimi strzałami (zatrutymi?). Szyby przebijały się w końcowej walce jak rzucali włóczniami (jak wiadomo, są cięższe i większe od strzał). A jeśli od strzał też się przebijały to może po prostu Na'vi z doświadczenia zrobili specjalne większe strzały (tamtymi polowali głównie na zwierzęta).

Za pierwszym razem strzelali pod górę i pod małym kątem do szyb. Za drugim razem atakowali z wysokości i strzały przebijały się prawie pod kątem prostym przez szyby, no i miały większą prędkość, bo były wystrzeliwane w dół.

Cytat

Lewitujące skały
(...)Żeby jednak skały mogły się tak unosić, potrzebne jest pole magnetyczne o niewyobrażalnej sile. We Wszechświecie nie istnieje jednak mechanizm pozwalający je wytworzyć. (...)
Gdyby istniało takie pole, dzięki któremu góry rzeczywiście lewitują, działałoby ono również na wszelkie metalowe przedmioty, (...)
(...)ludzi, które przy okazji również powinni lewitować.
Unobtanium też nie istnieje we wszechświecie
Nie wiem kto wymyślił, że ludzie od pola magnetycznego lewitują

A co masz w hemoglobinie? Żelazo. Gdzieś był artykuł, jak to naukowcom się udało wylewitować w powietrze mysz, albo żabę właśnie za pomocą pola magnetycznego.

A i chyba pojazdy ludzi były zmodyfikowane częściowo z myślą o tych polach magnetycznych, było to w skrypcie, tylko nie pamiętam czy w skrypcie projekt 880 czy w tym późniejszym scenariuszu.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 31 marzec 2010 - 18:12

Wyświetl postUżytkownik mk321 dnia 31 marca 2010 - 17:30 napisał

Do tego: http://www.film.wp.pl/idGallery,6422,idPhoto,229273,galeria.html

Strzały i łuki były te same, tylko przy pierwszym ataku wyhamowywała je grawitacja, natomiast w finałowej walce grawitacja dodawała strzałom powera i siła rażenia jest większa. Jedyne co mnie zastanawia, to to, że w finałowej walce Na'vi lecący na Ikranach powinni używać łuków powietrznych (książka, s.81), z innej beczki Neytri powinna chyba przekazać łuk Eytukana Tsu'Tey-owi, jako nowemu olo'eyktan-owi.

Sceny z prezentacją Ikrana, kocem i drganiami powiek Grace - chyba vortex zakłóca mi kompa, gdyż "nie widzę" tych błędów.

http://www.film.wp.p...19e82&_ticrsn=5
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Galeandir Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 47
  • Rejestracja 2010-03-04
Napisano 31 marzec 2010 - 19:22

Co do warkocza Neytiri podczas pierwszego spotkania z ikranem - jeżeli możecie jakoś spowolnić film (program VLC ma taką opcję) to zauważycie, że ona tak naprawdę PRZEKŁADA włosy z pleców przed siebie. Dlatego potem 3 sek. nie widać warkocza. Błędem natomiast jest to, że w następnej scenie Neytiri ma warkocz z tyłu, a potem znów z przodu.
Scena wyłączania Avatarów - tu niestety jest błąd, i nie można go niczym usprawiedliwić... Spójrzcie na sceny, gdy z tych "sarkofagów" wyciągana jest Grace i Jake - Jake jest trzymany przez faceta, któremu przyłożył Norm, natomiast Grace przez gościówkę, która nacisnęła guzik druga. Jednak jest to błąd, którego naprawdę się nie zauważa, oglądając go "na luźno" - podobny błąd był w Aliens, i też nie mogłem go zauważyć, choć film widziałem setki razy.
Natomiast uważanie istnienia gór Alleluja jako błąd jest kompletnie mylne. Może i nie są możliwe, może jest to grubo przesadzone, lecz JC świadomie nagiął tutaj pewne prawa fizyki. Błędem by było, jakby było widać linki unoszące te góry (podobnie jak w Supermenie).
Tak sobie myślę: zmieniający miejsce warkocz Neytiri, odłączanie od Avatarów, ściąganie karabinów z półki (Aliens)... Pan Cameron ma chyba słabość co do mylenia kolejności scen. ;) Ale czy któryś fan się tym przejmuje?
Peace Love Empathy
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   DeckTone Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • Rejestracja 2010-03-30

Napisano 31 marzec 2010 - 21:20

Wyświetl postUżytkownik Iknimaya dnia 31 marca 2010 - 15:06 napisał

dokładnie, na te 2-3 zrobiłam 'pfff';D z tym kocem...c'mon...z cieniem stworzenia latającego wśród skał...no ludzie..tak jakby ikrany mogly latać tylko z jake'm na plecach;p moim zdaniem to nie są 'wapdki' tylko na siłe już szukanie przysłowiowej 'dziury w całym':)

Nie zapominajmy, że to wszystko było robione komputerowo :D. A, że w naturze nie ma wzorca, do np. cienia człowieka lecącego na ptaku, to takie wpadki były nieuniknione. Co prawda w 1 linku jest parę prawdziwych błędów, ale ja może zgodził bym się z 2-3 ;). Nie wiem jak ty, ale nie widziałem filmu, w którym w ogóle nie było błędów.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 31 marzec 2010 - 21:31

Po co szukać „dziur w całym” film jest fajny ( a każdy film jest z błędami a avatar na drobne błędy)

Link do większego błędu z troji :
http://demotywatory.pl/430/Bledy
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   DeckTone Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 13
  • Rejestracja 2010-03-30

Napisano 31 marzec 2010 - 22:23

Wyświetl postUżytkownik kakademona dnia 31 marca 2010 - 21:31 napisał

Po co szukać „dziur w całym” film jest fajny ( a każdy film jest z błędami a avatar na drobne błędy)

Link do większego błędu z troji :
http://demotywatory.pl/430/Bledy

Ja osobiście nie lubię szukać dziury w całym, ani robić z igły widły, ale to co widać w tym linku, jest nie do opisania. Reżyser musiał być ślepy, albo mieć bardzo mały budżet, że nie poprawił tego(raczej to 1).
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Last Shadow Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-03-03
Napisano 04 kwiecień 2010 - 23:47

Zauważyliście, że gdy Neytiri ratuje Jake przed buldożerami i go ciągnie, to widać jak Jake podnosi reke (przez moment) do góry? Nie szukam"dziury w całym"- poprostu znalazłem przy okazji (tak w nawiasie mówiąc ^^ )
Dołączona grafika

"- Hmm... Ale teraz... Ludzi jest przecież dużo więcej niż... Niż was.
- Bo mnożycie się jak króliki- zgrzytnął zębami krasnolud.- Nic, tylko byście chędożyli, w kółko, bez wyboru, z kim popadło i gdzie popadło.
(...) To i masz szczerą prawdę i wierną historię świata, którym włada ten, kto sprawniej rozłupuje innym czaszki i w szybszym tempie nadmuchuje baby. (...)
- Yarpen- rzekł zimno Geralt, podjeżdżając do nich na Płotce- Powściągnij się nieco, jeśli łaska, w doborze słów.
A. Sapkowski
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Argo Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 221
  • Rejestracja 2010-04-05
Napisano 13 kwiecień 2010 - 14:00

Avatary miały być niższe od Na'vi z racji mieszania genów z ludzkimi. A tutaj widać, że Jake jest nawet wyższy od Neytiri mimo, że powinno być na odwrót.
Dołączona grafika
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia.
Albert Einstein
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 13 kwiecień 2010 - 15:07

Cytat

A tutaj widać, że Jake jest nawet wyższy od Neytiri mimo, że powinno być na odwrót.

Z tego co pamiętam to do drzewa dusz prowadziły takie jakby stopnie. Nie mogła Neytiri stać na niższym stopniu niż Jake'a? IMO trzeba by było się tej scenie bliżej przyjrzeć, bo po tym obrazku nic nie możemy wywnioskować.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 16 kwiecień 2010 - 17:20

a ten błąd to chyba największy jaki widziałem. Niestety nie ma filmów bezbłędnych ( a avatar na ich dosyć mało :D) Dla nie „kumatych” ( patrzcie na nogę luka [tego w czarnym])
Dołączona grafika

Avatar wpadki i błędy to nie największe filmowe błędy..
Kuno

Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Ciekawostki
  • Następny temat →
  • (7 strony)
  • +
  • 1