Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Uniwersum Avatara
  • > Pandora
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (3 strony)
  • +
  • ←
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Procak Lenay'ga (Acediacutus xenoterribili)

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Brodzio Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 97
  • Rejestracja 2010-05-03
Napisano 17 maj 2010 - 10:21

Najprostsze rozwiązanie: Procak jest larwą neoteniczną.
A tak ogólnie to powiem, ze pomysł na tego zwierzaczka jest kompletnie z d***, nie ma opcji żeby tal "larwa" była w stanie się odczepić, najeść a potem z powrotem przyczepić. Ja bym to potraktował w ten sposób: "Larwa" nie stanowi mózgu Procaka, a jeśli już tak jest to musi on posiadać także "mózg zastępczy" w postaci chociażby kilku zwojów, które mogły by kontrolować metabolizm po utracie larwy - w tedy mógłby odtwarzać* "larwę" (na drodze rozmnażania bezpłciowego) i dalej funkcjonować jako inkubator dla kolejnego osobnika. Sama larwa na to miast nie może zjadać zdobyczy tylko na niej pasożytować aż do osiągnięcia odpowiedniego stadium rozwojowego pozwalającego na samodzielna egzystencję. Przy czym nie może to byc jesdyny sposób na odżywianie się procaka.

*Ciekawszą opcją była by taka, że "organizm-matka" po utracie larwy odsłania swoje narządy kopulacyjne i łączy się z innym bez-głowym osobnikiem w celu zapłodnienia krzyżowego

Innym, wydaje mi się, dobrym pomysłem mogło by być to, że na przykład "larwa" nie jest tak na prawdę głową tylko ukrywa głowę właściwą. Tzn. ta część wystrzeliwana służy jedynie zabiciu ofiary żeby procak mógł bez problemów się najeść i zyskać energie do odtworzenia tego "niby żądła".
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 579
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 17 maj 2010 - 17:48

@Brodzio, zamierzasz studiować biologię??? Aleś pocisnął tym tekstem :P W naszym liście do Camerona możesz mu napisać o tym Twoim pomyśle, może przemyśli sprawę ;)
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Brodzio Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 97
  • Rejestracja 2010-05-03
Napisano 17 maj 2010 - 19:19

Jak najbardziej, biologia albo biotechnologia. :) Co do listu to może można by, ale nie wyobrażam sobie tłumaczenia tego...

Po dalszych rozważaniach wymyśliłem jeszcze coś na potwierdzenie teorii z "Tajnego raportu...". Otóż zgodnie z tym co jest napisane, "larwa" jest połączona z organizmem rodzicielskim za pomocą swego rodzaju łożyska rzekomego a kontrole nad nim przejmuje przez więź (taką jak np, miedzy Na'vi a ikranem). Wtedy rzeczywiście wystarczyły by odpowiednio wyspecjalizowane mięśnie do wystrzelenia "larwy", a ponowne połączenie mogło by być możliwe. Jednakże w takim wypadku egzystencja organizmu rodzicielskiego nie maiła by sensu gdyż nie mógłby on się odżywiać... Jakieś inne pomysły?
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 18 sierpień 2010 - 15:42

Cóż, nie wiadomo co kryje się w szyi "matki". Może w jej górnej części znajdują się tsahelyu, a natomiast w dolnej jama gastralna? Jak dla mnie to dobra teoria.
PS: Co do niedorzeczności w związku z "utratą mózgu" przez ciało-matkę w czasie polowania- może was to zdziwi, ale nasza ziemska rozgwiazda NIE MA mózgu, a jednak udaje się jej jakoś przeżyć. Tak samo karaluch, jeżeli odrąbie się mu głowę, będzie żył jeszcze przez tydzień, a umiera tylko dla tego, że nie może jeść (w sumie podobnie jak procak...)
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Janinka11 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 59
  • Rejestracja 2010-08-15
Napisano 20 sierpień 2010 - 20:30

Wyświetl postUżytkownik Ne dnia 10 luty 2010 - 21:09 napisał

Ale coś mi się tu nie zgadza. Przy takim cyklu rozwojowym Procaki nie mogłyby mieć więcej niż jednego dziecka w życiu. Oznacza to, że ich populacja się nie zwiększa. A przecież może się pomniejszać, mogą zginąć z ręki Na'vi, dzikiego zwierzęcia(o ile jakiekolwiek odważy się go zaatakować), albo choroby.

Eywa ngahu.

Jak wynika z książki (możecie jej nie mieć, rozumiem), procaka nie atakują żadne zwierzęta ani Na'vi. Jest tylko wzmianka o tym, że Na'vi bardzo rzadko, ale jednak, używają czasem samotnych głów procaka jako skuteczną broń. Jednak zgodzę się, że jest to trochę źle wytłumaczone.
Pozdrawiam, Janinka11
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek_87 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 159
  • Rejestracja 2010-07-12
Napisano 23 wrzesień 2010 - 21:21

Opias książki nawet po paru przeczytaniach (pod rząd:P) powoduje chęć złapania się za głowę nad myśleniem nad tym dziwem. Sposób polowania i funkcjonowania jakiś poroniony i cykl rozmnażania niezapewinający raczej temu gatunkowi przyrostu populacji.

Przy tym opisie wynika że nawet niemając wrogów jest to gatunek raczej bardzo rzadki i skazany na zagłądę. W dodatku musiałby ponieść pewne straty w wyniku kontaktu z ludźmi z RDA którzy raczej dążyliby do zabijania tych niebezpiecznych "dziwów".

W sumie nie dziwię się że James nie wykorzystał go w filmie - sam musiał się nieźle dziwić nad swoją bujną wyobraźnią przy tworzeniu tego czegoś:P. Może się pojawi w któymś z sequeli bądź w innych źródłach (książka, komiks, gra, gry fabularne i td.). Dla mnie mógłby nawet się nie pojawiać i można by go nawet uznać za gatunek "fikcyjny". Poza tym moja wyobraźnia jak bujna i szeroka nie potrafi sobie wyobrazić za nic tej paskudy w akcji ;|
TGwtG.pl - polska strona fanów twórczości Douga Walkera.
www.rhein.com.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   itachi690 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 143
  • Rejestracja 2010-02-22
Napisano 24 wrzesień 2010 - 08:27

Mi on bardzo się podoba pod względem wyglądu,kolorystyki i sposobu polowania :P .Szkoda że go nie było w filmie,pewnie dałby czadu jakby walczył z żołnierzami RDA :D .
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   carrot Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 219
  • Rejestracja 2010-03-11

Napisano 02 październik 2010 - 20:43

Nie trzeba szukać podobieństw aż u tak pierwotnych istot jak ameba, czy karaluch, kura całkiem nieźle biega bez głowy, czy ryba po dekapitacji też usiłuje czasem uciec z deski do krojenia. Nie jest to jakieś nienaturalne zjawisko, po prostu u tych zwierząt spora część centralnego układu nerwowego jest w rdzeniu kręgowym, a nie w mózgu.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 579
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 23 październik 2010 - 17:56

A właśnie jak to jest, że ta kura biega bez głowy? Myślałem, że wszystkie ruchy muszą "przejść" przez mózg (muszą zostać zaakceptowane, przetworzone itd.) Więc?
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie, to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. Wtedy już nie wiadomo, co jest najważniejsze."
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1299
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 23 październik 2010 - 18:09

Cytat

A właśnie jak to jest, że ta kura biega bez głowy? Myślałem, że wszystkie ruchy muszą "przejść" przez mózg (muszą zostać zaakceptowane, przetworzone itd.) Więc?

a to bardzo proste, to przez nerwy w ciele, zmarły człowiek może otworzyć oczy poruszyć palcem (zakres ruchu jest bardzo mały dosłownie milimetr ) a bardzo rzadko podnieść tułów do piony (np kiedy leży w trumnie tak sobie siada, pewnie przerażający widok ;) :D )

Niezbyt odpowiedni wątek do takich rozmów, ale mogłeś już bardziej szczegółowo opisać przyczynę takich konwulsji, sam jestem ciekawy :P -dop. kubos
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Arasapa Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 240
  • Rejestracja 2011-01-29
Napisano 02 luty 2011 - 08:37

Procak to rzeczywiście bardzo ciekawe i trochę dziwne zwierzę. Wcześniej o nim nie słyszałam i przyznam że Pandora tak strasznie nie potrzebowałaby tego niebezpiecznego zwierzęcia. W każdym razie Procak to kolejny genialny pomysł Camerona, czekamy na więcej.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   Artem Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 76
  • Rejestracja 2011-02-08
Napisano 06 marzec 2011 - 12:25

Kiedy czytałem Tajny raport i natrafiłem na Procaka musiałem przeczytać ten tekst 3 razy bo niezabardzo rozumiałem o co chodzi. Jest to bardzo dziwne stworzenie :P
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   smoczeoko Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 46
  • Rejestracja 2011-03-29
Napisano 19 maj 2011 - 14:50

Może procaki mogą mieć dwoje dzieci. Czyli "matka" posiada "dziecko", a pod nim "dziecko" w stanie zarodkowym. Powodowalo by to na dwukrotny przyrost populacij na gody. Z tego wynika, że samotne larwy (umiejące już latać) są nararzone na atak jakiegoś zwierzęcia, które jest do tego prawdopodobnie wyspecializowane. I to jest w pełni logiczne, jeżeli procaki umią zatrzymać rozwój zarodka.
Dołączona grafika Staram się pisać poprawnie po polsku.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Bezimienny963 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 179
  • Rejestracja 2010-05-31
Napisano 19 maj 2011 - 20:36

Z tego co pamiętam z tajnego raportu to głowa procaka jest tym zarodkiem i gdy jest już dorosła to odłącza się od "matki" i ona umiera bo nie ma jak zdobyć pożywienia więc raczej nie jest możliwe żeby z 1 procaka zrodziły się 2.
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   smoczeoko Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 46
  • Rejestracja 2011-03-29
Napisano 21 maj 2011 - 18:57

Ta "głowa" to dziecko, nie zarodek. Chodzi o to, że zanim "glowa" odleci, to druga jest już w stanie zastąpić pierwszą.
Dołączona grafika Staram się pisać poprawnie po polsku.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 332
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 22 maj 2011 - 16:59

Temat ten jest bardzo ciekawy tj sam procak i aż prosi się o analizę tego stworzenia :) I tu pojawia się moja prośba- czy ktoś mógłby zeskanować strony o nim (tak, tak, nie mam tej książki, za co jest mi bardzo wstyd)
Smoczeoko, ciekawy pomysł choć trochę abstrakcyjny. Jednak biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia ze światem Pandory to chyba wszystko byłoby możliwe.
Dołączona grafika
Dream about Pandora It's all over Quaritch
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1299
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 22 maj 2011 - 17:08

Cytat

tak, tak, nie mam tej książki, za co jest mi bardzo wstyd

napisz do mnie na PW a coś na to poradzimy :P

link do skanu
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 332
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 22 maj 2011 - 18:37

Ok, dzięki Xantis za szybką odpowiedź (z tym faktem, że nie mam książki jakoś sobie poradzę ;) )

Na pierwszy rzut oka zwierze te jest pełne absurdów, może to dlatego, że jeszcze do końca nie jest zbadane. Swoją drogą ciekawe jak jego twórcy poradzą sobie z logicznym przedstawieniem szczegółów procaka. Mam nadzieję, że w kolejnych częściach filmu dowiemy się więcej.
Ale do rzeczy. Z tego co zrozumiałam na Pandorze możemy spotkać procaka w 3 stadiach rozwojowych:
- dojrzały, samodzielnie latający osobnik
-dorastający, mały procak z zarodkiem,
-postać dorosła z zarodkiem (wychodzi na to, że jest ona najbardziej niebezpieczna)
Niestety nie ma mowy o tym, ani nic nie sugeruje, iż postać dorosła może mieć więcej zarodków. Zaraz po opuszczeniu dojrzałej "głowy" ciało matki ginie. Nadal pozostaje wielka niewiadoma jak ten gatunek utrzymuje się w ciągłości. Zapewne obok rozmnażania płciowego (dojrzały, latający osobnik) rozmnaża się bezpłciowo, być może nikt tego nie odkrył.
Ciało matki potrafi zlokalizować zarodek, analizować i wydawać polecenia kończynom czyli posiada centrum nerwowe choć to zarodek przejmuje pełną kontrolę nad ciałem. Swoją drogą oślepione ciało matki musi nieźle się potłuc w dżungli idąc w kierunku "głowy" :) Ciało matki jak i zarodek żywią się oddzielnie. Tylko dzięki zarodkowi matka może polować.
Podsumowując. Dojrzały osobnik przekształcając się w procaka (zaraz po zapłodnieniu) traci zmysł wzroku, zyskuje kończyny, jego sprawność umysłowa maleje na rzecz nowego osobnika, który przejmie kontrolę nad matką.
Dołączona grafika
Dream about Pandora It's all over Quaritch
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1299
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 22 maj 2011 - 19:14

Cytat

Nadal pozostaje wielka niewiadoma jak ten gatunek utrzymuje się w ciągłości.

to ja może wyjadę teraz z najbardziej absurdalną i zarazem najprostszą odpowiedział :D może po prostu Eywa zapewnia równowagę Procaków? ona kontroluję ich liczbę tak jak liczbę na'vi.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#40 Użytkownik nie jest zalogowany   BlackMetal Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 579
  • Rejestracja 2010-04-12
Napisano 22 maj 2011 - 20:23

Aaa, nie Xantis, teraz to przywaliłeś z grubej rury! To by było zbyt proste jak na Pandorę, oby twórcy byli bardziej pomysłowi niż Ty :P

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Pandora
  • Następny temat →