Rok 2154 ???
Napisano 18 kwiecień 2010 - 20:58
Napisano 18 kwiecień 2010 - 21:43

"- Hmm... Ale teraz... Ludzi jest przecież dużo więcej niż... Niż was.
- Bo mnożycie się jak króliki- zgrzytnął zębami krasnolud.- Nic, tylko byście chędożyli, w kółko, bez wyboru, z kim popadło i gdzie popadło. (...) To i masz szczerą prawdę i wierną historię świata, którym włada ten, kto sprawniej rozłupuje innym czaszki i w szybszym tempie nadmuchuje baby. (...)
- Yarpen- rzekł zimno Geralt, podjeżdżając do nich na Płotce- Powściągnij się nieco, jeśli łaska, w doborze słów.
A. Sapkowski
Napisano 18 kwiecień 2010 - 22:11
Użytkownik Jake(I love Neytiri!) dnia 18 kwietnia 2010 - 21:58 napisał
Z wyjątkiem podróży międzygwiezdnych; tu jest naprawdę dużo problemów do rozwiązania, poza tym zobacz, że nawet na Księżyc nie powróciliśmy.
Napisano 19 kwiecień 2010 - 01:55
Ksieżyc wielkości Pandory to pewnie uda się wkrótce wykryć, aale i tak nie będziemy mieć pojęcia jak on może wygladać. Tak jak ze wszystkimi planetami pozasłonecznymi.
Napisano 19 kwiecień 2010 - 07:50
Użytkownik Polifem dnia 19 kwietnia 2010 - 01:55 napisał
Serio?? A skąd to wiesz? Naukowcy mogą już teraz z Ziemi obliczyć przybliżoną masę planety spoza układu Słonecznego, potrafią dokładnie (Prawie) przedstawić góry doliny i inne geograficzne duperele, dowiedzieć się jaki ma prawdopodobnie skład powietrza, czy jest tam woda lub życie! I my niby mamy nie wiedzieć jak ona wygląda. A wracając do tematu to zgadzam się po trochu z wszystkimi, którzy wyżej się wpisali. Kiedyś być może odkryjemy taki egzoksiężyc, ale raczej go nie zasiedlimy.
Oto moje zasady:
I. Jeśli masz coś do mnie powiedz mi to prosto w twarz.
II. Jeśli już masz mi coś do powiedzenia to zrób to poprawnie ortograficznie i składniowo.
III. Nigdy nie słucham i nie rozmawiam z tchórzami i idiotami.
IV. Nie wyzywaj mnie ani nie obrażaj, bo mocny na odległość to każdy jest.
V. Wyrażam własną opinię, ale nie podważam niczyich opinii.
VI. Każdy ma swój gust, jeśli mój ci się nie podoba to się nie odzywaj.
VII. Nie lubię niesprawiedliwych ludzi i sądów.
VIII. Nie muszę ciebie lubić, ty mnie też, ale tolerujmy się nawzajem.
IX. Nie pytaj gdzie coś znaleźć tylko sam poszukaj, chyba ze już nie możesz znaleźć.
X. Zanim do mnie napiszesz z pytaniem przemyśl je przynajmniej trzy razy.
To są moje zasady, jeśli ci się nie podobają mam jeszcze inne...
XI. Nie tępię leni, tępię idiotów.
Wujek Google nie boli!
Napisano 19 kwiecień 2010 - 08:35
Napisano 19 kwiecień 2010 - 09:05
Bezzałogowa sonda z napędem pulsacyjno-jądrowym leciała by prawie 70 lat w jedną stronę.
Napisano 19 kwiecień 2010 - 11:01

Fìkifkey alor yawne lu oeru
Napisano 19 kwiecień 2010 - 14:30
Użytkownik Srung Taronyu dnia 19 kwietnia 2010 - 07:50 napisał
Masę to raczej zawsze udaje się obliczyć i z grubsza określić skład chemiczny. Z tymi gorami czy dolinami to przesadziłeś. Teraz nawet dobrze nie znamy topografii Plutona, dopóki nie doleci tam sonda New Horizons. Co do życia to nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy życie istnieje na Europie (ksieżycu Jowisza), a co dopeiro na exoplanetach.
Napisano 19 kwiecień 2010 - 15:55
Polecam poczytać co nieco o interferometrach.
http://en.wikipedia...._interferometer
http://www.astronomy...hol/remote.html
Napisano 19 kwiecień 2010 - 16:25
Cytat
A aj uważam że data jest w sam raz. Dam taki przykład ( film wyszedł w 1985) rok 2012- w filmie ukazują latające samochody i reklamy w 3d widoczne bez okularów. 27 lat to trochę dużo a jedyne co przez ten czas wynaleźliśmy z tego to co wymieniłem wyżej to 3d
uważam że JC dobrze ulokował czas. A co do 2154 to sam Jake leciał tam 5-6 lat ( nie pamiętam ile) a ktoś przybył wcześniej przednim na pewno ( jakieś 8-12 lat wcześniej) a więc wynaleźli to koło 2138r

Napisano 19 kwiecień 2010 - 17:26
Użytkownik kakademona dnia 19 kwietnia 2010 - 16:25 napisał
uważam że JC dobrze ulokował czas. A co do 2154 to sam Jake leciał tam 5-6 lat ( nie pamiętam ile) a ktoś przybył wcześniej przednim na pewno ( jakieś 8-12 lat wcześniej) a więc wynaleźli to koło 2138r
Jeśli mówisz o filmie ,,Powrót do przyszłości 2" to to działo się w roku 2015. (Oglądałem go już wiele razy).
Napisano 19 kwiecień 2010 - 17:38
Użytkownik kakademona dnia 19 kwietnia 2010 - 16:25 napisał
z tego co mi wiadomo Pandore odkryto w 208x roku
Pierwsza epika wylądowała na początku XXII wieku
Przecież zbudowanie bazy i odkrycie tego wszystkiego to nie kwestia roku czy dwóch
Uczyli Na'vi angielskiego i były szkółki- też to parę lat trwało.
Stworzenie Avatara też musiało poczekać aż zdobędą potrzebne informacje od Na'vi (kultura i język) i ich DNA
Napisano 22 kwiecień 2010 - 23:38
Moim zdaniem do tego roku a nawet wcześniej nasza planeta się na nas zemści za zmiany jakie prowadzimy, większość z ludzi zabije i wsyssa nasze oczy na deser
Chyba, że do żadnej wojny lub zagłady nie dojdzie i tylko jakiś specyficzny pierwiastek (unobtainum?), którego jest mało na ziemi zmusi nas do technologii podróży międzygwiezdnych do 2154 roku a nawet wcześniej. Dziś to si-fi jutro rzeczywistość.
Napisano 10 maj 2010 - 17:37
A co do daty:jesli bedzie wojna nieatomowa rozgrywajaca sie glownie w kosmosie(lasery wystrzeliwane z satelit,mysliwce kosmiczne...)to nawet wczesniej.juz jest konflikt pomiedzy Rosja a Unia Europejska.A wiele z czlonkow Unii jest tez w NATO..wiec bedzie Rosja+cos lub nic kontra Unia,NATO i potem reszta swiata(lub UE i NATO vs Rosja vs Cos)
Napisano 10 maj 2010 - 17:59

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox