Technika ZPZ (RDA) Ulubione pojazdy
Napisano 15 maj 2010 - 19:53
http://doktorno.vot....-w-avatarze-cz2
Warto sobie obejrzeć filmiki.
Napisano 15 maj 2010 - 23:08
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
"Dopóki na świecie będzie istniał człowiek, będą też wojny."
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć."
"Aby słyszeć, należy milczeć."
"Śmierć jest ceną, jaką płacimy za życie, za wszelkie życie."
"Tylko to, co jest śmiertelne niesie w sobie życie."
Napisano 16 maj 2010 - 08:41
(ang. AT-99 “Scorpion” Gunship lub skrótowo Scorpion, na'vi. Kunsip) - śmigłowiec bojowy krótkiego zasięgu i szybkiego reagowania. Niezwykle zwrotna, jednomiejscowa platforma bojowa, używana przez ZPZ głównie podczas eskorowania wahadłowców Walkiria oraz do wykonywania misji bliskiego wsparcia lotniczego (CAS) w okolicach Piekielnych Wrót i kopalni. Podobnie jak SA-2 Samson napędzany jest on dwoma wirnikami tunelowymi w układzie Kamowa
by http://pl.james-came...atar.wikia.com/
Dla mnie zdecydowany nr 1.. Mimo,że zawsze interesowały mnie egzoszkielety typu PZM to jednak ten śmigłowiec to po prostu "kox"...
Jak w opisie niezwykle zwrotny, szybki, dobrze uzbrojony.. Czego chcieć więcej od śmigłowca?

Napisano 16 maj 2010 - 10:47
IMO 'mechy' zawsze dają kopa, to takie uniwersalne że gdzie są to jej to na pewno S-F film. Jest to maszynka która jest wizytówką tego filmy, na pewno strony ludzkiej czyli RDA. Nic dziwnego że zrobili model w skali 1:1, który był wystawiony przed premierą. Bije od niego ta siła, moc, chęć niszczenia. Chyba każdy chciałby zasiąść za takim czymś hehe.
Na drugim miejscu u mniej jest Venture Star, jedyny kosmiczny statek w tym filmie;)
3 miejsce to Dragon - fajna maszynka, robi wrażenie:) ciekawe dlaczego ma wymalowanego chińskiego smoka a nie 'normalnego' fantasy?
Napisano 16 maj 2010 - 12:51
A co do malunku smoka na Dragonie to rzeczywiście ciekawe. Mnie osobiście bardziej podobają się średniowieczne, europejskie smoki. Możliwe że Quatrich wolał chińskiego. Co do gustów się nie dyskutuje (zwłaszcza z naszym generałem
Napisano 17 maj 2010 - 17:15
Oto moje zasady:
I. Jeśli masz coś do mnie powiedz mi to prosto w twarz.
II. Jeśli już masz mi coś do powiedzenia to zrób to poprawnie ortograficznie i składniowo.
III. Nigdy nie słucham i nie rozmawiam z tchórzami i idiotami.
IV. Nie wyzywaj mnie ani nie obrażaj, bo mocny na odległość to każdy jest.
V. Wyrażam własną opinię, ale nie podważam niczyich opinii.
VI. Każdy ma swój gust, jeśli mój ci się nie podoba to się nie odzywaj.
VII. Nie lubię niesprawiedliwych ludzi i sądów.
VIII. Nie muszę ciebie lubić, ty mnie też, ale tolerujmy się nawzajem.
IX. Nie pytaj gdzie coś znaleźć tylko sam poszukaj, chyba ze już nie możesz znaleźć.
X. Zanim do mnie napiszesz z pytaniem przemyśl je przynajmniej trzy razy.
To są moje zasady, jeśli ci się nie podobają mam jeszcze inne...
XI. Nie tępię leni, tępię idiotów.
Wujek Google nie boli!
Napisano 26 maj 2010 - 16:12
Napisano 27 maj 2010 - 12:15
Użytkownik Przemq dnia 26 maja 2010 - 17:12 napisał
Np. Quaritch
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
"Im więcej dany kraj produkuje broni, tym mniej bezpieczny się staje – ten, kto ma broń, stanowi cel ataku."
Napisano 02 luty 2011 - 08:33
Aerospatiale SA-2 Samson - średni, dwuwirnikowy, wielozadaniowy śmigłowiec używany przez ZPZ, gdzie pełni rolę "konia roboczego" w transporcie powietrznym, głównie do celów cywilnych. Uzbrojony jest on w dwa zasobniki rakiet kierowanych oraz dwa karabiny Hydra MBS-9M lub M60 montowane w drzwiach. Śmigłowiec ten został zbudowany w (charakterystycznym i rozpowszechnionym przez film Avatar) układzie napędowym z dwoma wirnikami osiowymi osadzonymi osłonie pierścieniowej ustawionymi poprzecznie. Każdy z wirników składa się z dwóch trójłopatowych niezależnych wiatraków poruszających się w przeciwnych kierunkach (tzw. Układ Kamowa), co zapewnia mu bardzo dobre właściwości manewrowe. Układ taki jako jedyny daje możliwość bezpiecznego katapultowania się pilota w razie niebezpieczeństwa (lecz, taka możliwość nie została pokazana w filmie). Oba wirniki mogą niezależnie odchylać się w przód bądź tył, a także niezależnie zmieniać moment obrotowy. Zastosowanie takiego rozwiązania w filmie pokazuje że został on znakomicie przygotowany z technicznej strony przez wybitnych specjalistów. Rampa załadunkowa używana jest do transportu do 12 ludzi/avatarów lub towarów. Pozostaje ona zazwyczaj otwarta, co powoduje konieczność używania Egzopaków przez znajdujących się tam ludzi. Kokpit jest hermetycznie odizolowany co umożliwia tam pracę bez Egzopaków. Na znajdującym się pod kadłubem maszyny haku(żurawiu) można powiesić dodatkowy lub ponadwymiarowy ładunek (np.: przenośne, kontenerowe laboratorium). Konstrukcja obudowana została pancerzem o grubości 12,7 mm. Zasięg określony został na 1500 km. Samson był używany na Ziemi od dziesięcioleci. W różnorodnych próbach na Antarktydzie, w Himalajach, czy Hondurasie udowodniono że może on sprawnie latać zarówno w rzadkiej jak i gęstej atmosferze, w ekstremalnych temperaturach bez szczególnej konserwacji. Samson sprostał zapotrzebowaniu ZPZ na niezawodną i wytrzymałą latającą jednostkę transportową, z wzmocnioną instalacją elektryczną przygotowaną do rygorystycznych warunków Pandory. * W rzeczywistości Aérospatiale to francuskie, państwowe konsorcjum lotnicze, producent śmigłowców i samolotów, cywilnych i wojskowych. Oddział zajmujący się konstrukcją śmigłowców w 1992 połączył się z analogicznym odziałem firmy DASA w tworząc Grupę Eurocopter.
* Wygląd Samsona sugeruje iż było on wzorowany na EC 135/EC 145 (kokpit), V-22 Osprey (układ sterowania), Bell X-22 (wirniki tunelowe), Rodzina Bell UH-1 Huey, (rampa załadunkowa i odgłosy), oraz helikopterach rosyjskiej firmy Kamow (układ, podwójnych, przeciwstawnych, współosiowych wirników)
Jego budowa bardzo mnie zaskoczyła, zwłaszcza dwa wirniki osiowe.

Napisano 18 marzec 2011 - 23:58
F-35 Polecam obejrzeć. To prawie jak transformer! Najbardziej zaawansowany samolot na świecie. Nie ma sobie równych. Beczka z ogromną szybkością. Ciekawe jakie tam są przeciążenia. Piękny samolot.

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox