Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (7 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Wasze odczucia i wrażenia

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 13 luty 2010 - 16:16

Mnie ten film zachwycił najbardziej ze wszystkich. Jestem bardzo wrażliwy i jak tylko usłysze słowo "avatar" od razu przypomina mi się ten film i zachciewa mi się płakać. Dlaczego płakać ? Tego nie wiem i zapewne nigdy sie nie dowiem. Takie po prostu u mnie ten film wywołuje odczucia. Najbardziej jednak poruszył mnie wątek miłosny Jake'a i Neytiri. Chciałbym gdzies w tym świecie znaleźć "druga połówkę", która by mnie zrzumiała i mogła nauczyć tak wiele jak Neytiri. Poruszył mnie także wygląd Pandory -tego wspaniałego świata- i cała kultura Na'vi. Sam bym chciał być takim Na'vi i się od nich uczyć o wspaniałościach natury. Na Ziemi niewiele zostało miejsc tak pięknych i to mnie głównie w tym dobija. Chciałbym, żeby cała Ziemia była taka i sądzę, że reżyserowi chodziło o wywołanie takich uczuć u ludzi. jesli apelacje nie pomagają to najlepiej wydać film, który wpłynie na psychikę tak bardzo, że może ludzie w końcu przejżą na oczy ("I see you"). Przed obejrzeniem filmu nie interesowałem się zbytnio naturą lecz po jego obejrzeniu stałem się fanatykiem z "Partii Zielonych". Ale wiele prawd zostało ukazanych w tym filmie. Więź energetyczna między istotami żywymi, ludzie, którzy "Uśmiercili własna matkę". Strasznie mnie to poruszyło.
1
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 13 luty 2010 - 19:23

No coż prawda jest taka, że film ten trafia praktycznie do każdego wrażliwego widza/człowieka i w jakimś stopniu (czasami nawet w bardzo znacznym) wpływa na jego świadomość i zmienia ogólne myślenie o świecie. Jak wspomniałeś również uważam, że Avatar w pewnym sensie jest apelem dla ludzkości, aby jak najszybciej zmienić nasze dotychczasowe dziłania, które może powierzchownie wydają się być pomocne, lecz tak naprawdę nie prowadzą do niczego innego, jak do uśmiercanie tego, z czego jest nam dane korzystać.

Ja muszę przyznać, że na moją osobę film również wpłynął w znacznym stopniu. Tak naprawdę dopiero po nim przejrzałem na oczy i zrozumiałem okrucieństwo i bezsensowność współczesnego świata. Oglądając odczuwałem różne emocje: począwszy od zafascynowania, radości, spełnienia, na bólu i rozgoryczeniu kończąc. Trzeba przyznać, że pod względem dzieła kinematografii Avatar dostarcza nam w pełni te odczucia emocjonalne, które są nam potrzebne, ażeby na dłuższą metę poczuć się spełnionym.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Selania Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 44
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 13 luty 2010 - 21:43

To prawda dużo osób wrażliwi się w czasie filmu i o tym bardzo dlugo pamięta :)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 13 luty 2010 - 21:47

A jak na Ciebie wpłynął ten film ?
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Artar Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 36
  • Rejestracja 2010-02-09

Napisano 13 luty 2010 - 21:51

Cytat

Tak naprawdę dopiero po nim przejrzałem na oczy i zrozumiałem okrucieństwo i bezsensowność współczesnego świata.

ja poczułem jeszcze nienawiść do ludzi zimnych, sztywnych takich z twardym sercem bądź raczej z taka kapsułą chowająca prawdziwe ja, prawdziwe uczucia, może film pomoże im zrozumie i wyjść z tego kombinezonu
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 13 luty 2010 - 21:56

Jedyne czym sie martwię to to, że teraz trudno mi jest sie pogodzić z rzeczywistością i wszystko co "muszę" zrobić np. czegoś się nauczyć uważam to za bezsensowne. Prawdziwym sensem mojego życia jest samodoskonalenie się, swojego umysłu i ciała. Nie chcę uczyć się tego, czego chcą nas nauczać ludzie. Chciałbym uczyć się tego co mnie najbardziej pociąga.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Qerdian Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 3
  • Rejestracja 2010-02-09
Napisano 14 luty 2010 - 00:28

Doskonalenie ciała i umysłu tak łatwo brzmi a w rzeczywistości jest takie trudne do zrobienia. Na przykład żeby udoskonalić ciało trzeba mieć całkowite zaufanie w swoje możliwości a to wcale nie jest takie łatwe jak by się wydawało.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Tka'nu Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 29
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 14 luty 2010 - 00:43

Rzeczywistość jest trudna? W którym miejscu?
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 14 luty 2010 - 11:03

Pod każdym względem. Wszystko wydaje mi się teraz bezsensowne. Po co się starać, po co cokolwiek osiągać w tym świecie jeśli mnie to nie zadowala. Po obejrzeniu AVATARA brakuje mi tej wolności, tej zieleni...
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Piotr Ikona

• Administrator
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 64
  • Rejestracja 2010-02-03
Napisano 14 luty 2010 - 11:18

Wyświetl postUżytkownik Cyprian dnia 14 lutego 2010 - 10:03 napisał

Pod każdym względem. Wszystko wydaje mi się teraz bezsensowne. Po co się starać, po co cokolwiek osiągać w tym świecie jeśli mnie to nie zadowala. Po obejrzeniu AVATARA brakuje mi tej wolności, tej zieleni...

eeee tam przesadzasz - trzeba cieszyć się tym co jest możliwe do osiągnięcia i robić coś w tym kierunku zamiast zamulać. Jeżeli chodzi o wolność, przyrodę to w tym przypadku również nie mogę się zgodzić - są miejsca tak piękne (w Polsce i na całym świecie) że aż dech zapiera, jeżeli chodzi o wolność to np. kocham Suwalszczyznę - bywają tam takie miejsca gdzie w promieniu 100 kilometrów jedyne na co możesz natrafić to bóbr lub inny stwór ;) - bajka...
Oczywiście też frustracja mnie ogarnia bo zaraz mi 30 lat stuknie, a ja spędzam, 355 dni w bloku, biurowcu, w korkach itp :( - jednym słowem masakra, ale na szczęście jestem świadomy swojego niezadowolenia z obecnego stanu rzeczy i staram się drobnymi krokami robić coś ku polepszeniu życia, jednak łatwo nie jest...
Ostatnio byłem też w Bieszczadach - w domku w totalnej dziczy u podnóża góry przy strumieniu - oddałbym wszystko żeby móc tam zostać na zawsze, dodatkowo wszystkie jakieś tam bolączki zdrowotne podczas pobytu również się nie objawiały...
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 14 luty 2010 - 11:22

Niby prawda ale nigdy nie zapomnę tego wspaniałego świata z AVATARA. Nie mogę przestać o nim myśleć. Istna utopia. I to mnie frustruje. Dlaczego nie może być tak na Ziemi? To uczucie po prostu mnie dobija i nie potrafię jakoś się teraz zadowolić naszym światem...
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 14 luty 2010 - 11:25

AVATAR wywołał u mnie pragnienie tego, żeby nasz świat był taki. Za bardzo się przejmuje całym światem a za mało sobą. (co mi przyjdzie z tego, że ja się odmienię... Ja bym chciał, żeby wszyscy tak żyli :/ )
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Artar Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 36
  • Rejestracja 2010-02-09

Napisano 14 luty 2010 - 12:24

i tu jest właśnie szkopuł Bo każdy prawie by tak chciał tylko trzeba opanowac te pragnienie żeby przypadkiem nie doszło do myśli samobójczych
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Tka'nu Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 29
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 14 luty 2010 - 13:32

Piotr, jedyne ograniczenia masz we własnym umyśle. To żaden problem spakować się i następnego dnia wyjechać. To takie proste. Robiłem tak wiele razy

Co do bezsensu życia, hehe : ) Nie widzę przeszkód, żeby pomalować się ze swoją dziewczyną na niebiesko, na pewno doda to pikanterii w związku : )
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   AVAmateuszTAR Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 29
  • Rejestracja 2010-02-12
Napisano 14 luty 2010 - 15:38

Cyprian ty myślisz identycznie jak ja. Mam tak samo. Też wszystko co teraz robię wydaje mi się bezsensu. Uczenie się tego co wpajają nam np.nauczyciele w szkole niby jest nam potrzebne ale wielu ludzi uczy się tego z przymusu. Chciałbym się od tego urwać i żyć tak jak chcę a nie tak jak należy...
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 14 luty 2010 - 20:10

Na avatar szedłem sceptycznie, słyszałem od kilku ludzi że film jest "fajny", więc nie oczekiwałem fajerwerków, zwłaszcza po obejrzeniu takich filmów jak Gamer, czy 2012 (dla mnie to kompletna klapa). Okazało się jednak że Avatar jest czymś więcej niż tylko filmem. Jest nawet czymś więcej niż wspaniałym filmem. Nasze ubogie słownictwo nie pozwala mi w pełni opisać jaki Avatar jest świetny.

Tka napisał:

Co do bezsensu życia, hehe : ) Nie widzę przeszkód, żeby pomalować się ze swoją dziewczyną na niebiesko, na pewno doda to pikanterii w związku : )

Trzeba tylko uważać żeby nie wzięła cię za jakiegoś szaleńca ;)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 14 luty 2010 - 20:52

Odnalazłem wreszcie swój sens w życiu. Zawsze chciałem zmienić świat a teraz czuję się do tego w pełni sił i chęci. Nie wiem czemu ale nigdy nie byłem w stanie NIEprzejmować się wszystkimi ludźmi. Zawsze cząstka mnie pragnęła zmienić świat a teraz czuję do tego mobilizację. AVATAR zmienił mnie całkowicie ale czuję teraz wielką chęć do zmiany naszego świata. Nie wiem za ile lat wystapię publicznie, lecz możecie być pewni, ze kiedyś tak zrobię, a wtedy postaram się zjednoczyć wszystkich ludzi, wszystkie bezsensowne wiary zapomnieć i zmienię świat ale potrzebuję do tego ludzi takich jak Wy !

PS. Jeszcze wyjdzie na to, że zostaniemy zapamiętani w historii świata jako wielcy zbawiciele, których na właściwą drogę naprowadził James Cameron.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 14 luty 2010 - 22:09

No cóż, życzę ci tego jednak mimo wszystko myśląc na "trzeźwo" nie wróżę ci sukcesów w tej kwestii - nie w dzisiejszych czasach, nie kiedy ma się dookoła tych wszystkich ludzi, ludzi mających takie a nie inne podejście do życia i do drugiego człowieka. Widzę, że masz dar przemawiania do innych w sposób, który mógłby dać im jakomkolwiek wiarę. Jednak problem w tym, że moje nastawienie jest w pełni pesymistyczne do takich spraw, mimo iż na codzień w gruncie rzeczy jestem optymistą. Dlaczego taka różnica w moim ogólnym toku myślenia - nie wiem, lecz mogę się jedynie domyślać, że wszystko to za sprawą podejścia do życia i ludzi. Trochę już żyje na tym świecie i tak naprawdę wiele już zdążyłem się nauczyć a już napewno tego, że tak czy owak jesteśmy skazani na siebie.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 295
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 15 luty 2010 - 09:28

Hmm.. najwspanialszy film jaki w życiu widziałem... Było kilka niedociągnięć ale były one niewidoczne(przynajmniej gdy pierwszy raz oglądałem ten film). Za drugim zaczęły docierać do mnie już takie niedociągnięcia jak Jake w formie avatara, który bez najmniejszego problemu stawiał opór temu pułkownikowi w tym blaszanym robocie... Rozumiem, że Na'Vi mogli być bardzo silni ale IMO to mała przesada. Jednak to wciąż tylko małe szczegóły nieistotne w tak znakomitym filmie. Co do moich odczuć... Mam podobne sytuacje co Cyprian... Nie mówie, że płacze ale po obejżeniu filmu wciąz jest mi mało... Chciałbym dowiedzieć się co było dalej. ZObaczyć więcej szczegółów nie wspominając już o tym, że w każdej chwili byłbym gotów przejść przez portal do takiego oto świata przedstawionego w avatarze. Ostatnio podczas dyskusji z qmplem na temat Avatara(ofc on też jest zachwycony i ma podobne uczucia do mnie) powiedział mi, że świat przedstawiony tam jest genialny ale gdyby miałbyć na miejscu Jake'a to nie wie czy dałby rade pocałować takie "niebieskie coś". Przyznam, że troche mnie to rozjuszyło. Gdyby to naprawdę były jakieś dzikusy itp. to pewnie myślałbym jak on jednak... raptem 2,5h filmu pokazały mi jak wspaniała to cywilizacja. Znacznie doskonalsza od ludzkiej nie wspominając już o tym, że mieli to czego brakowało tamtejszym ludziom tj. Honor, poszanowanie "matki ziemi" itd. Nie będe wypisywał więcej zalet Na'Vi bo ten post zajmie pół tematu. Ja nie miałbym problemu z pokochaniem tej cywilizacji. Już ją poniekąd kocham choć tak naprawdę niewiele o niej wiem(tyle ile było w filmie). Oglądałem go już 3 razy i chętnie obejżałbym 4ty.. Jednak po rpzemyśleniu tego doszedłem do wniosku że byłaby to tylko strata pieniędzy.. Dlaczego? Odp jest prosta. Napewno przez pierwsze 40 min filmu rozpierała by mnie radość. Jednak potem zaczęło by się odliczanie... zostało 2h filmu, zostało 30 min filmu... W końcu by się skończył. Znowu tzreba by wracać do szarej, gównianej rzeczywistości. Sądze też, że ja już nie chce widzieć 4ty raz tego samego. Chciałbym zobaczyć kontynuacje.. Szczegóły... WIęcej opisów i momentów z życia Na'Vi. Poniekąd zdaje sobie sprawe, że odbiło mi na jego pkcie.. Gdybym miał okazje tam trafić... Nie wahał bym sie nawet sekundy... Trudno.. Zostawiłbym zajomych,dziewczyne,rodzine itd. Jednak tam zyskałbym kilkakrotnie więcej. BTW. Sądze, że Na'Vi po zakończeniu fimu nie żyli by już zbyt długo. Ludzie wrócili by liczebniejszi i silniejsi. Zniszczyliby cywylizacje i zaczęli niszczyć planete tak jak swoją własną. I po co to wszystko? Dla pięniędzy. Tego właśnie nie moge zrozumieć. Niszczyć wspaniała kulture dla kasy..
Dołączona grafika

Spoiler

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 15 luty 2010 - 10:11

Mnie to też wkurza. Ludzie są zdolni niszczyć całe kultury (wspanialsze od siebie) by tylko na tym zarobić. Najgorszym wynalazkiem ludzi jest pieniądz. Takie jest moje zdanie. To dla niego teraz wszyscy harują, bo tylko jak masz pieniądze, przeżyjesz w dzisiejszym świecie. A w AVATARZE była ta wolność. Każdy mógł w każdej chwili wyjść sobie na polowanie, był ten szacunek do natury, wspaniała nauka a nie to co my teraz tutaj mamy. Z resztą po grybszym zastanowieniu sie doszedłem do wniosku, że to właśnie ta cała nauka i szukanie jak najprecyzyjniejszej odpowiedzi nas wyniszcza od środka. Powinniśmy to wszystko rzucić i zacząć choć w części żyć tak jak Na'Vi. Oni nie mieli i nie wiedzieli tego co my, a jednak byli znacznie od nas mądrzejsi. Z resztą dobrze to też ujęli w AVATARZE o tych pieniądzach ( "Jeśli ktoś siedzi na tym, co chcesz zdobyć, wyganiasz go stamtąd pod osłoną prawa !")
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Film Avatar
  • Następny temat →
  • (7 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3