Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Inne dzieła związane z Avatarem
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Zdjęcia z "Avatara" w 3D

#1 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 17 sierpień 2010 - 17:57

Spróbowałem przerobić kilka zdjęć o rozdzielczości 1920x1080 z avatara (zdjęcia z pakietu „neytiri” od susano) do oglądania zdjęć będą potrzebne okulary 3D- zwykłe papierowe „red/cyan „. efekty pracy mnie nie zadowalają gdyż po przerobieniu obrazów i oglądaniu ich przez okulary są barwy szarej/ zielono szarej, okulary można wziąć z ostatniego wydania komputer świat lub samemu zrobić

Te zdjęcia są:tutaj

dzielcie się zemną opiniami na temat zdjęć, zdjęcia zostały przetworzone w programie "stereo photo maker"
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mk321 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 30
  • Rejestracja 2010-03-18

Napisano 18 sierpień 2010 - 06:33

Przerabiałeś zdjęcia stąd?
Niestety ale tam są tylko zwykłe dwuwymiarowe zdjęcia.
Nie da się ich przerobić na 3D. Do zrobienie grafiki 3D w technice anaglifu (czy te dwukolorowe) potrzeba dwa zdjęcia: dwa lewego i prawego oka (są one przesunięte; tak jakby zrobione z boku). Dopiero możemy stworzyć z nich 3D w programie np. StereoPhoto Marker.

Aby zrobić to co chciałeś musiałbyś posiadać właśnie "lewe" i "prawe". Zwykle przesunięcie nic nie da. Przy okazji coś w ustawieniach się zrobiło, że straciły kolory (powinny być tak jakby trzy "warstwy": czerwona, niebieska i kolorowa; nie ma tej ostatniej).

Zrobienie ze zwykłego zdjęcia 3D jest raczej niemożliwe (niby można np. programem TriDef Photo Transformer, ale wymaga dużo pracy i efekty będą słabe; lepiej znaleźć zdjęcia lewe i prawe lub już gotowe w 3D).

PS Nawet po stworzeniu prawidłowego obrazu 3D nie ma co liczyć na jakieś oszałamiające efekty... 3D z anaglifu a to z kina to bardzo duża różnica. Nawet lepsze będzie to z monitorów/telewizorów 3D w technice polaryzacyjnej lub migawkowej (np. NVIDIA 3D Vision).
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 682
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 18 sierpień 2010 - 08:21

Spodziewałem się, że zdjęcia będą badziewne, bo wiem, jak trudna jest konwersja z 2D do 3D - sam przerabiałem tak dwa zdjęcia Neytiri i zajęło mi to dużo czasu. Ale po zobaczeniu Twojej pracy muszę przyznać, że efekt głębi chyba jest... (albo tylko mi się tak wydaje, bo przez te okulary słabo widać). ;)

Czy mógłbyś te zdjęcia udostępnić w formie krzyżoglądu (ułożone obok siebie do krzyżowania oczu)? Zdecydowanie wolę oglądać je bez tych kolorowych okularów. :) Ja mam na swoim koncie całkiem udaną konwersje oka Jake'a do wersji 3D. Najwięcej czasu zajęły mi rzęsy, ale ostatecznie udało mi się osiągnąć zamierzony efekt. ;) Oko Jake'a 3D

PS. A widziałeś zwiastun Avatara w wersji 3D? Jest na YouTube, oryginalny, nie konwersja z 2D do 3D: Zwiastun Avatara w 3D na YouTube
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 18 sierpień 2010 - 10:03

Cytat

Czy mógłbyś te zdjęcia udostępnić w formie krzyżoglądu (ułożone obok siebie do krzyżowania oczu)? Zdecydowanie wolę oglądać je bez tych kolorowych okularów. Ja mam na swoim koncie całkiem udaną konwersje oka Jake'a do wersji 3D. Najwięcej czasu zajęły mi rzęsy, ale ostatecznie udało mi się osiągnąć zamierzony efekt.

szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi z tym krzyżoglądem (za uwarzyłem że obrazy nie są na sobie i jeden jest przesunięty nieco od drugiego)stereo photo maker jest badziewnym programem i nie przypominam sobie aby była tam opcja krzyżoglądu, obrazy swarzyłem aby zobaczyć co wyjdzie oglądając przez okulary.

Cytat

Czy mógłbyś te zdjęcia udostępnić w formie krzyżoglądu (ułożone obok siebie do krzyżowania oczu)? Zdecydowanie wolę oglądać je bez tych kolorowych okularów. Ja mam na swoim koncie całkiem udaną konwersje oka Jake'a do wersji 3D. Najwięcej czasu zajęły mi rzęsy, ale ostatecznie udało mi się osiągnąć zamierzony efekt.

w opcjach są dwie wersje
1- zdjęcie ma kolor sepii
2 kolor jak teraz, pisze że to są "optymalne kolory"

powinni dodać jeszcze opcje np: "red/cyan full kolor"

Cytat

Ale po zobaczeniu Twojej pracy muszę przyznać, że efekt głębi chyba jest... (albo tylko mi się tak wydaje, bo przez te okulary słabo widać).

no zgodzę się chyba jest, przez okulary nic nie widać (prawie)

P.S proponuję zakupienie ostatniego wyjścia czasopisma "komputer świat" w opakowaniu będzie gazeta, okulary 3D i płyta z wieloma programami 3D -na płytce odtwarzacze plików 3D, filmy 3D, zdjęcia 3D poza tym większość programów jest bezwartościowa- przynajmniej dla mnie. na płytce tez stereo maker photo- najnowsza wersja może ma opcję krzyżoglądy, jednak wolę pracować na starej wersji.

w gazecie 4-5 zdjęcia 3D z avatar i nie tylko
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik jest zalogowany   Bezimienny963 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 179
  • Rejestracja 2010-05-31
Napisano 18 sierpień 2010 - 11:15

właśnie przeglądam gazetę i twoje zdjęcia xantis,nawey nieźle ci wyszła,te zdjęcia z gazety i płyty są świetne najlepiej zainwestowane prze zemnie 7zł w życiu XD
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 20 sierpień 2010 - 20:53

znalazłem fajny fragment filmu "animowana historia polski" w profesjonalnym wykonaniu 3D film można otworzyć w specjalnym programie takim jak "stereoscopic player 1.6.3" będą potrzebne okulary red/cyan

P.S jeśli chodzi o zdjęcia neytiri w 3D, powinienem przerobić je do pojutrza, ściągnąłem już najnowsza wersję programu stereo photo maker, w nim już jest opcja 3 warstw(kolor niebieska i czerwona) potem dorzucę zdjęcia neytiri w 3D

łapcię link do fragmentu filmu w 3D film warzy około 14,6 MB

edit:

no wyrobiłem się z przetworzeniem zdjęć neytiri z 2D do 3D (tych od susano za co dziękuję :) ) robota strasznie się ciągnie gdyż każde zdjęcie jest oddzielnie formatowane. zdjęcia maja 3 warstwy tak jak wcześniej powiedziałem, moim zdaniem są o niebo lepsze od poprzednich. tu jest link proszę o oceny i opinię na temat mojej pracy

Użytkownik Xantis edytował ten post 20 sierpień 2010 - 21:48

Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Użytkownik jest zalogowany   Bezimienny963 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 179
  • Rejestracja 2010-05-31
Napisano 21 sierpień 2010 - 00:31

no zdjęcia bardzo fajnie wyszły biorąc pod uwagę to że nie miałeś zdjęć dla lewego i prawego oka,to super, moja ocena 7/10
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 682
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 22 sierpień 2010 - 12:29

Wyświetl postUżytkownik Xantis dnia 18 sierpień 2010 - 11:03 napisał

szczerze mówiąc nie wiem o co chodzi z tym krzyżoglądem (za uwarzyłem że obrazy nie są na sobie i jeden jest przesunięty nieco od drugiego)stereo photo maker jest badziewnym programem i nie przypominam sobie aby była tam opcja krzyżoglądu, obrazy swarzyłem aby zobaczyć co wyjdzie oglądając przez okulary.

Ten cały krzyżogląd jest o wiele prostszy od tego nakładania na siebie zdjęć czerwonego i niebieskiego. ;) Wystarczy umieścić zdjęcia obok siebie - zdjęcie dla lewego oka po prawej stronie, a dla prawego - po lewej. W ten sposób pokazałem oko Jake'a w 3D, do którego podałem link.

A mógłbyś chociaż udostępnić jedną parę zdjęć tak normalnie - nie połączonych w anaglif? Chciałbym to zobaczyć bez okularów, bo mam jednak wątpliwości, czy to jest 3D. :S A bez okularów lepiej widać, bo są normalne kolory. ;)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 22 sierpień 2010 - 13:48

Cytat

A mógłbyś chociaż udostępnić jedną parę zdjęć tak normalnie - nie połączonych w anaglif? Chciałbym to zobaczyć bez okularów, bo mam jednak wątpliwości, czy to jest 3D. A bez okularów lepiej widać, bo są normalne kolory.

anaglify robiłem z jednego zdjęcia (niestety nie posiadam obrazka lewego i prawego) po rozłożeniu zdjęcia mojej produkcji otrzymamy zdjęcia identyczne (jeśli ich program nie przerabia)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 682
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 22 sierpień 2010 - 13:51

W takim razie Twoje zdjęcia nie są trójwymiarowe... :(
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 22 sierpień 2010 - 14:11

Cytat

W takim razie Twoje zdjęcia nie są trójwymiarowe...

w zasadzie nie są w 3D ale na niektórych można zauważyć głębie (są takie 2-3 zdjęcia na których jest prawdziwa głębia). niestety ciężko znaleźć zdjęcia w wersji prawej i lewej

ten film który podałem wcześniej jest profesjonalnie wykonany w technologi 3D . niestety niema pełnej wersji filmu gdyż jest zablokowana z powody praw autorskich
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 09 wrzesień 2010 - 17:59

odświeżę temat :) macie tu ode mnie kilka zdjęć z avatar w 3D tym razem zrobionych z prawego i lewego obrazu (nie łatwo jest zdobyć oba zdjęcia) miłego oglądania przez okulary red cyan życzy xantis
zdjęcia http://hostuje.net/f...d19e34756895598

@ luke potem może uda mi się podrzucić obrazy z krzyżoglądu
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Inne dzieła związane z Avatarem
  • Następny temat →
Strona 1 z 1