- (4 strony)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »
"Avatar" wersja specjalna czyli co w tych 9min jest SPOILER!
Napisano 27 sierpień 2010 - 15:21
Natomiast jeśli chodzi o same sceny dodane, to mam mieszane uczucia(niestety), jakoś liczyłem na więcej. Tylko jedna scena mnie zaskoczyła i uradowała bo bardzo chciałem ja zobaczyć a nic na to nie wskazywało że będzie: mianowicie scena jak Neytiri uczy Jake'a swojego imienia:)
Fajną niespodzianką była tez scena 'kołowania' Neytiri na Seze gdy Jake i cała reszta szła po ikrany, przez ten 'most'.
Chyba najdłuższą scena to polowanie na gromowoły i była naprawdę widowiskowa:)
Kolejna większa scena to umierający Tsu'Tey, scena mocna, choć w scenariuszu była mocniejsza, chodzi głównie o dialogi.
Inne jeśli dobrze pamiętam to: pokazanie gromowołów nad rzeką podczas przelotu, szkoła - dość długa scena, bieg Jake'a za Neytiri po 'świecącym mchu',przylot do szopy w górach i podziwianie latających gór, zabawa z latającymi jaszczurkami, scena miłosna i łączenie się thaselu, atak Na'vi na buldożery i potem relacja z tego, spadanie Tsu'Teya.
Jak cos pominąłem to przepraszam.
Za to na czym się zawiodłem, czyli czego nie było a na co liczyłem:
1. uczta po polowaniu, tańcząca Neytiri i pijany Tsu'Tay - szkoda wielka szkoda, liczę że jeszcze to zobaczymy
2. atak naukowców i avatarów na bazę i opanowanie jej - JC ma to prawie nakręcone, widziałem, więc zdziwiłem się że nie pokazał tego bo to ważna scena dużo wyjaśnia
3. 'Dream Hunt' czyli cała inicjacja Jake'a - nie wiem czy kiedykolwiek to pokaże, a szkoda bo to też ważna scena
4 i dalej to różne sceny z udziałem ludzi, np. jak się Quaritch z Selfridgem kłóci, szkolenie rekrutów przez Quaritcha, pogadanki Grace z Jakem między innymi oszkoli i siostrze Neytiri, no i sceny z Ziemi.
Podsumowując, cieszę się z obajrzenia Avatara w kinie, ach ta muzyka, poszedł bym nawet bez tych dodatkowych scen, a z nimi było jeszcze ciekawiej.
Ale jeśli chodzi o sceny rozszeżone to się trochę zawiodłem, niestety.
Zobaczymy co pokaże nam edycja kolekcjonerska hehe.
Oel ngati kameie
Eywa Ngahu
Napisano 27 sierpień 2010 - 15:43
niepotrzebnie czytałem ten temat, byłbym bardziej zaskoczony w kinie ale cóż stało się mój apetyt na avatara nagle wzrósł
na salach panuje tłok, pewnie większość ludzi to fani
seanse w Białymstoku:
27.08.10
28.08.10
29.08.10
jeszcze są 4 seanse ale niema dużo osób bo niedawno je wystawili
a jak u was sale wyglądają.

Napisano 27 sierpień 2010 - 16:58
A co do filmu dołączam się do recenzji jake`a:
UWAGA, SPOILER! CZYTASZ NA WŁASNE RYZYKO!
-Zaskoczyła mnie kompletnie scena, kiedy Jake siada przy ognisku, i próbuje zacząć konwersować z jednym z Na`vi. Nie sądziłem zupełnie, że Cameron ją rozwinie, ale sama scena wyszła świetnie (Neytiri ucząca Jake`a swojego imienia- bezcenne
-Dotarcie Jake`a, Norma i Grace do starej szkoły Na`vi. Jake zauważa w jednej ze ścian dziury po pociskach, jednak Grace nie opowiada mu całej historii (czuć tu lekki niedosyt).
-Następna scena: Polowanie na Gromowoły. Widać że Jake był w Pierwszej Zwiadowczej, może nawet na pozycji snajpera?
-Upadek Tsu`teya i późniejsze, ukazane w scenie na końcu filmu, dobicie go przez Jake`a- mocna scena, ale, jak powiedział jakesully, nie tak mocna jak w scenariuszu.
-Scena miłosna, pięknie ujęto połączenie Tsahelyu Jake`a i Neytiri.
-Rozwalenie przez Na`vi oddziału Sec Ops, kilku ZPM i maszyn wydobywczych przy Hell`s Gate i późniejsze rozpoznanie przeprowadzone przez grupę Wainfleeta- tutaj pierwszy raz można zobaczyć, co widzi komandos w Egzopaku (okazuje się, że to coś w rodzaju ekranu LCD w "szybce" egzopaka)
W sumie dodano kilka dłuższych (przeze mnie wymienionych, ok. minutowych scen), i kilka mniejszych, kilkusekundowych, jak choćby wspomniany lot Neytiri podczas wspinania się Jake`a do gniazda Ikranów, czy ukazanie gromowołów. Dodano też kilka scen w bitwie, jak np. dodatkowa scena ataku Gromowołów, czy spadanie Tsu`teya na samiutką ziemię. Jest tego więcej, ale nie rozpiszę się dalej z prostego powodu- po części nie chce mi się, po części chcę coś zostawić w niespodziance tym, którzy czytali już ten temat, chociaż nie chcieli (vide Xantis
Niestety, muszę też napisać, czego się po Avatarze spodziewałem ,a czego niestety nie było. Poza tym, co napisał Jake (z czym się w 100% zgadzam) zabrakło mi jeszcze Jakiegoś rozwinięcia wątku Trudy i Norma. Miejmy tylko nadzieję, że pozostałe sceny (Cameron w tej chwili "dokręca" następne) będą w edycji DVD/Blu-Ray.
Powiem wam jeszcze jedno- 3D BEZAPELACYJNIE I NIEZAPRZECZALNIE POWALA!
Eh, znowu doszczętnie wgryzłem się w świat Pandory, (z czego się bardzo, ale to bardzo cieszę

Napisano 27 sierpień 2010 - 17:37
Cytat
niestety nie wytrzymałem i przeczytałem kolejny post
Zapowiada się wyśmienicie chyba zaraz będę jechał bo pewnie kolejki będą (zamierzam o 20:30 wyjechać ale czy wytrzymam w miejscu?)
Sądząc po waszych wypowiedziach (szczególnie po wypowiedzi Mr.47 szczęki opadły wam do piwnicy kina
jeśli chodzi o wydanie DvD i Blu-Ray (te listopadowe oczywiście) to zamierzam kopić wersję na blu-ray
(specjalnie kupiłem telewizor full hd a odtwarzacz w drodze

Napisano 27 sierpień 2010 - 22:19
Scena w dawnej szkole Grace: Bardzo przyjemna i miło, że ją dodano, tylko jest jedno ale. Nieporozumieniem jest dla mnie to, że nie dołączono fragmentu, w którym Grace opowiada Jake'owi o masakrze. Czuję tu straszliwy niedosyt. Oj nie ładnie wujku Cameron. Jeśli to nie znajdzie się na DVD/Blu-ray, to będę nieusatysfakcjonowany.
Scena gdy Neytiri podaje swoje imię Jake'owi: Super, a najlepsze jest to, że się jej nie spodziewałem.
Scena polowania na gromowoły: Przede wszystkim bardzo efektowna i szczerze mówiąc rozśmieszyło mnie gdy Neytiri krzyknęła "YEAH". Natomiast tu jest ten sam problem co przy scenie ze szkołą. No właśnie. NIE BYŁO IMPREZKI. I tutaj bardzo ubolewam, bo taniec Jake'a i Neytiri był dla mnie pierwszym momentem, w którym oboje wiedzieli, że się kochają. No i ładnie była tu ukazana zazdrość Tsu'Teya, bo przez cały czas to wygląda tak jakby taką fajną dupeczkę jak Neytiri miał paradoksalnie właśnie głęboko (za przeproszeniem) w dupie.
Scena miłosna: I tu jestem bardzo zadowolony. Piękne ukazanie połączenia się dwojga kochanków. Czego chcieć więcej?
Scena ataku na buldożer i późniejsze szukanie ciał przez najemników: Chyba najlepsze dodane sceny. Pokazuje jeszcze dosadniej, że ludzie jednak do ostatniej chwili chcieli negocjować i nie ma tak, że są źli do szpiku kości i uwielbiają tylko zabijać dla zabawy. Poza tym późniejsze okrzyki Wainfleeta "MACIE ZA SWOJE" już nie brzmią tak debilnie.
Scena śmierci Tsu'Teya: Po pierwsze do ostatniego momentu czekałem aż Wainfleet odetnie mu warkocz. Gdy zginął, myślałem że inny najemnik to zrobi. Ale lipa. Nie żebym był jakimś sadystą czy był po stronie RDA, ale chciałem zobaczyć tę scenę, bo dodałoby dodatkowego dramatyzmu. Sama scena śmierci dobra, ale trochę zbyt patetyczna. Szczerze mówiąc wolałbym zastąpić ją wyjaśnieniem Grace o tym co się stało w szkole.
Oczywiście podałem tylko główne sceny, bo sporo było jeszcze dodanych. Niektóre liczyły tylko kilka sekund. Ogólnie czekam na wydanie Blu-ray i mam nadzieję, że ono spełni moje oczekiwania.
Napisano 28 sierpień 2010 - 07:40
Cytat
o tak chyba najbardziej mi się podobała, jest zawalista i niespodziewana
Cytat
też fajna scena, bardzo efektowna, jak gromowoły padały to ryły ziemię (co świadczy że musiały z niezłą prędkością pędzi i do tego muszą być ciężkie) ta scena była głośna do tego stopnia że podłoga się trzęsła nie wspominając o żołądkach widzów
Cytat
powiem krótko : scena krótka ale treściwa
Cytat
nie tylko ty czekałeś na obcięcie warkoczu, śmierć tsu'teya, w z zasadzie jego ostatnie słowa, świadczyły o jego oddaniu sprawie (spytał się czy ludzie są bezpieczni) ta scena przypomina mi scenę z "ostatni samuraj" kiedy to ginie syn karsumoty, ostatnie słowa syna to "ojcze zostaw mnie" a chwile potem "panie musisz ruszać"
nie będę więcej pisał bo poco i tak sceny są wspaniałe i teraz tylko czeka na wydanie blu-ray i dvd w listopadzie.

Napisano 28 sierpień 2010 - 19:07
1.- Trudy pokazuje ze śmigłowca stado gromowołów
2.- Jake, Norm i Grace odwiedzają zniszczoną starą szkołę
3.- Jake biegnie za Neytiri po świecącym się mchu
4.- Neytiri uczy Jake'a swojego imienia przy kolacji
5.- Jake, Grace, Trudy i Norm idą do obozu w górach Alleluja
6.- Neytiri i Jake bawią się z jaszczurkami wachlarzowymi
7.- Neytiri lata na Seze kiedy Jake, Tsu'tey i dwoje młodych Na'vi wspinają się do siedliska ikranów
8.- Na'vi, łącznie z Jake'iem, są na polowaniu
9.- Neytiri i Jake łączą się warkoczami
10.- Na'vi niszczą bazę ludzi
11.- w czasie wojny Tsu'tey upada ranny na ziemię
12.- gromowoły atakują ludzi
13.- Quaritch próbuje skręcić kark thanatorowi
14.- Tsu'tey błaga Jake'a by ten odebrał mu życie
Napisano 28 sierpień 2010 - 19:14
Napisano 28 sierpień 2010 - 19:34
Cytat
w wydaniu dvd/blu-ray będzie nie 9 ale 16 min więcej aa więc może się dowiemy
Cytat
pierwsze słyszę o katapulcie w helikopterach, w myśliwcach/samolotach szturmowych, szyby odpadają(nie pamiętam jak dokładnie się te szyby nazywają) lub odlatują (mają małe silniczki odrzutowe). natomiast w helikopterach szyby są zawsze przymocowanie, przebicie się przez taką szybę mogło by by bolesne jeśli nie śmiertelne

Napisano 28 sierpień 2010 - 21:13
Użytkownik muppet90 dnia 28 sierpień 2010 - 19:07 napisał
13.- Quaritch próbuje skręcić kark thanatorowi
Co do tych 2 punktów to nie przypominam sobie żeby gromowoły atakowały ludzi,jesli chodzi o końcową bitwę to były to Młotogłowy,i nie była to nowa scena,chyba że to nie ten moment,jeśli tak to opisz go proszę dokładniej,a co do Qaritcha i thanatora to w scenie samej walki nie zauważyłem nic nowego,oczywiście może to być mój błąd ale niech wypowiedzą się też inni forumowicze którzy byli na edycji rozszerzonej.
A teraz o edycji rozszerzonej:
Właśnie rozszerzonej i jestem wręcz zachwycony,ponieważ był to mój 1 raz z Avatarem w 3d,co do dodatkowych scen to były świetne,szczególnie silnie emocje wywołała u mnie scena s umierającym Tsu'teyem i przekazanie przez niego Jake'owi władzy,świetna scena,tak samo polowanie na gromowoły,szkoda tylko że imprezki nie było
Napisano 28 sierpień 2010 - 21:24
Cytat
jeśli chodzi o punkt:
12- to w końcowej bitwie na żołnierzy ruszyły młotogłowy a za nimi gromowoły
13- rzeczywiście w walce Qaritch vs neytiri +thanator po rozwaleniu broni Qaritcha, próbował skręcić kark thanatorowi, jeszcze ney na niego "zasyczała w trakcie walki

Napisano 28 sierpień 2010 - 22:20
Użytkownik Xantis dnia 28 sierpień 2010 - 21:24 napisał
12- to w końcowej bitwie na żołnierzy ruszyły młotogłowy a za nimi gromowoły
13- rzeczywiście w walce Qaritch vs neytiri +thanator po rozwaleniu broni Qaritcha, próbował skręcić kark thanatorowi, jeszcze ney na niego "zasyczała w trakcie walki
tak,po dłuższym zastanowieniu faktycznie mógł Qaritch próbować skręcić mu ten kark,scena najwidoczniej była tak dobrze dodana że nawet nie zauważyłem różnicy
jeszcze taka 1 rzecz co do edycji rozszerzonej,dostatnio na filmie w 3d byłem kilka lat temu i był on dubingowany,natomiast Avatara widziałem z napisami i bardzo ucieszył mnie fakt że nie były one tylko w 1 miejscu,napisy były tak ustawione że nic nie przeszkadzało w odczytaniu ich,a niekiedy były bardzo blisko fragmentu obrazu w którym coś ważnego dla filmu się działo więc nie trzeba było wodzić wzrokiem po całym ekranie w poszukiwaniu bohaterów,świetna sprawa
Napisano 29 sierpień 2010 - 11:28
ale w domy poczułem smutek że na półce leży mi DVD z normalną wersją której już raczej nie obejrzę bo będę odliczał dni do wersji dłuższej o 16 minut która ma wyjść w listopadzie
Napisano 29 sierpień 2010 - 11:40
Cytat
u mnie też tak jest, może ją sprzedam, ale zamierzam kopić wersję blu-ray w listopadzie, jednak uważam że przyda się na 2 różnych nośnikach(niestety na dvd bez dodatkowych scen) tak na wypadek gdyby się popsuł blu-ray, albo na wyjazdy tez mogę wziąć płytę dvd i laptop

Napisano 29 sierpień 2010 - 12:06
Użytkownik Kamil dnia 29 sierpień 2010 - 12:28 napisał
I ja tak mam

- (4 strony)
-
- 1
- 2
- 3
- →
- Ostatnia »

Wszystkie prawa autorskie Avatar należą do 20th Century Fox