Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (4 strony)
  • +
  • ←
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

"Avatar" wersja specjalna czyli co w tych 9min jest SPOILER!

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 31 sierpień 2010 - 19:39

Cytat

Byłby wdzięczny za jakąś listę lub link do listy kin w Polsce, które wyświetlają wersję specjalną Avatara w 3D.

proszę bardzo lista kin
Dołączona grafika
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 332
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 04 wrzesień 2010 - 18:22

Byłam, widziałam i jestem pod wielkim wrażeniem do chwili obecnej ^^
Odnośnie nowych scen to wymienione zostały tu wszystkie jednak dodam kilka słów od siebie. Wczoraj widziałam film i, zgodnie z tym co mówiła Grace, zdam szybko relację póki jest świeża w pamięci.
Pierwszy raz zobaczyłam Avatara w 3D i wygląda o niebo lepiej niż w zaciszu domu. Efekty zdecydowanie potęgują wrażenia. Zupełnie nowe oświadczenie i inne spojrzenie na świat Pandory. Dawno filmu nie oglądałam dlatego to + wspomniane efekty i nowe sceny sprawiły, że czułam się jakbym oglądała ten film pierwszy raz. Kłopot był tylko w tym, że cały czas wiedziałam do czego film zmierza, ale to już szczegół.
Tak więc pierwszą, zaskakującą sceną była ta, gdzie Grace, lecąc z ekipą, pokazała i krótko opisała stado gromowołów. Na kolejną nową scenę nie trzeba było długo czekać bo tuż po wylądowaniu pokazana została stara szkoła. Scena dość długa, Grace oprowadzała i opowiadała troszkę o tym co tam się działo. I oczywiście rozczarowanie gdy milczeniem odpowiedziała na pytanie Jake'a gdy ten, patrząc na dziury po kulach w ścianie, zapytał 'co tu się stało?'. Nieco później można było się nacieszyć wydłużoną sceną gdy Jake biegnie za Neytiri. Scena piękna i pozwalała dłużej nacieszyć się roślinnością, która nas otaczała. Szczególnie miło patrzyło się na Jake'a, który jak małe dziecko cieszył się tym, że mech się pod nim świeci.
Kolejną, nową sceną była ta, gdzie Jake rozpycha się przy ognisku i próbuje zagadać do okolicznych ludzi. I oczywiście nauka imienia Ney'tiri. Tym razem nie dostaje po głowie za pomyłki :D Sceną, która przypadła mi do gustu była ta gdzie zaczęli płoszyć te latające 'gady'. Była krótka ale piękna <3
Kolejną piękną sceną była ta, gdzie Neytiri latała na Seze podczas gdy Jake z resztą szli łapać Ikrany. Długą i pełną dynamiki sceną było polowanie. Jake'owi udaje się trafić celnie jednego gromowoła. Te ostatnie pojawiają się też w momencie gdy Eywa zsyła pomoc walczącym Navi. Na koniec jest przepiękna i jakże smutna scena czyli śmierć Tsu teya. Przyznam, że też wyczekiwałam przecięcia warkocza ale to jak Jake go zabił wystarczyło by poczuć wielki smutek. Ta ostatnia scena bardzo mną wstrząsnęła bo pokazała jakim naprawdę był człowiekiem Tsu'tey. Honorowym, odważnym, walecznym. Chciał zginąć z rąk Toru kmakto. I oficjalnie ogłosił Jake'a wodzem.
Tak się rozpisałam, że pewnie nikt nie przeczyta :)
Scen wiele, nie było wszystkich jakich oczekiwaliśmy jednak to jest przedsmak przed pełną wersją w listopadową.
Dołączona grafika
Dream about Pandora It's all over Quaritch
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 05 wrzesień 2010 - 20:46

Wczoraj ponownie poszedłem do kina na "Avka". Kurdę, za każdym razem, kiedy oglądam ten film, zauważam coś nowego, małe szczególiki, które mi wcześniej umknęły :)
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Xante Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 116
  • Rejestracja 2010-08-03
Napisano 05 wrzesień 2010 - 21:11

No ja niestety na razie odpuszczam sobie oglądanie - nie chcę znowu wpaść w "trans", depresję, ponieważ już w środę (czy wtorek, sam nie wiem :P) idę do szkoły, więc muszę się skupić przede wszystkim na nauce. Mam zamiar poprawić, albo chociaż utrzymać przeszłoroczną średnią (4.8 ) :)
Dołączona grafika

Spartans never die, they're just Missing in Action
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 06 wrzesień 2010 - 16:57

Ja tam się nie martwię- od grudnia do praktycznie końca roku szkolnego byłem w tym "transie", a mam 4 czerwony pasek do kolekcji ^^
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 06 wrzesień 2010 - 17:55

Cytat

No ja niestety na razie odpuszczam sobie oglądanie - nie chcę znowu wpaść w "trans", depresję, ponieważ już w środę (czy wtorek, sam nie wiem ) idę do szkoły, więc muszę się skupić przede wszystkim na nauce. Mam zamiar poprawić, albo chociaż utrzymać przeszłoroczną średnią (4.8 )

gratuluję wyników w nauce :P , poza tym dodam że ta "depresja" ma oblicze pozytywnie, po obejrzeniu avatara pierwszy raz w życiu miałem takie coś, i chciałbym żeby trzymało mnie to non stop (ciężki przypadek uzależnienia ? ;D ).
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 07 wrzesień 2010 - 18:12

Ja bym to raczej zdefiniował jako lekki szok ^^ Mi też się pierwszy raz zdarzyło, żebym nie mógł przestać o czymś myśleć (i to przez ponad 6-7 miesięcy!)
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   itachi690 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 143
  • Rejestracja 2010-02-22
Napisano 07 wrzesień 2010 - 18:59

Szok to mało powiedziane u mnie Avatar zostanie do końca życia i na pewno go pokarze swoim przyszłym dzieciom :D .
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 462
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 07 wrzesień 2010 - 20:37

Wyświetl postUżytkownik itachi690 dnia 07 wrzesień 2010 - 19:59 napisał

Szok to mało powiedziane u mnie Avatar zostanie do końca życia i na pewno go pokarze swoim przyszłym dzieciom :D .

Mi ojciec pokazał "2001: Odyseje Kosmiczną". Szok trwa po dziś dzień. :D
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   Coliber Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 332
  • Rejestracja 2010-05-11
Napisano 08 wrzesień 2010 - 15:34

Chętnie zobaczyłabym film jeszcze raz w kinie ale szkoda zdrowia na to- w sumie wysiedzieć w miejscu muszę ponad 6 godzin (film+ jazda w dwie strony). Zbyt wielkie poświęcenie (z sali kinowej wychodziłam już księżycowym krokiem :D )
Co do samego filmu to tak, nie tylko wciąga podczas oglądania ale pozostaje w pamięci na bardzo, bardzo długo, wywołując za każdym razem duże emocje. Szczególnie świat Pandory czaruje, miał Cameron głowę, że stworzył tak piękny i niemal idealny (jak dla człowieka) świat.
Dołączona grafika
Dream about Pandora It's all over Quaritch
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#51 Użytkownik nie jest zalogowany   Mr. 47 Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 202
  • Rejestracja 2010-08-08
Napisano 08 wrzesień 2010 - 18:14

Cóż, nawet do dzisiaj nie ma dna, w którym bym wogóle nie myślał o Avku. Może dlatego, że mam w pokoju "Avatarowy" plakat w antyramie na pół ściany? :D
Mr.47 is watching you...

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#52 Użytkownik nie jest zalogowany   itachi690 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 143
  • Rejestracja 2010-02-22
Napisano 09 wrzesień 2010 - 10:44

Cóż ja pamiętam mój ulubiony film animowany z dzieciństwa był to oczywiście:Król Lew.Pamiętam że zawsze na nim płakałem to były czasy,a teraz Avatar jest moim ideałem doskonałego filmu @_@ .
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#53 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek_87 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 159
  • Rejestracja 2010-07-12
Napisano 09 wrzesień 2010 - 23:10

No to przychodzi wypowiedzieć się o wersji rozszerzonej temu co niegdyś jeszcze w początkach marca br. zaklinał się że nie pójdzie nigdy na ów "komercyjny gniot" - a teraz na wspomnienie tego faktu uderza się przysłowiowo z pokorą w pierś :D 8) . Toteż było prawie oczywiste że przyjdzie też ponownie zobaczyć ów film w kinie - pal to że jest posiadane DVD, a to samo tylko jeszcze rozszerzone pojawi się się ponownie pod koniec roku. Dla tego dzieła SF warto wydać ponownie kasę ;)

Przechodząc do najważniejszej części tego postu tj. nowe sceny i ich wpływ na odbiór całości. Jeśli o czymś zapomniałem to przepraszam - zapewne wszytskie sceny i tak zostały już rozłożone na czynniki pierwsze 8)

-Scena przelotu nad stadem grmowołów - ot taka ciekawostka, może niewiele wnosząca do fabuły, ale jednak jak zawsze widok krajobrazów pandory robi miłe wrażenie:).
-Szkoła - ciekawe, chociaż wcześniej myślałem że ta szkoła to jeden z drewnianych budynków w Piekielnych Wrotach, tych należących do projektu AVTR.
-Poznanie imienia Neytiri - przezabanwe, podobnie jak sceny z bieganiem po mchu i zabawami z latającymi jaszczurkami.
-Góry Alleluja. Cóż - dla tych co nie czytali wiadomej książki, pozostaje dobrze wyjaśniona kwestia wiszenia w powietrzu gór ("czy jakoś tam" :P )
-Scena polowania na gromowoły - chyba najbardziej rzucająca się w oczy nowa scena. Dynamiczna, przywodząca na myśl polowania na bizony, w dodatku okraszona świetnym soundtrackiem bitewnym Jamesa Hornera.
-Scena jak Neytiri nadlatuje w stronę podążających za ikranami wojownikami - ładnie wykonana.
-Scena miłosna - ciekawie rozwinięta, zretszą zgodnie z tym co opisywano w książce. Inna sprawa że przychodzi na myśl tak zjeżdzana przez iwielu fanów parodia tej sceny z Youtube'a. Niby wiadomo - nieco wrednie przedtswiona, ale jednak zgodnie z prawdą - poazywała że oprócz "standardowej" metody uprawiania stosunku między Na'vi popularna bya metoda wspomagania warkoczami. jakby nie było było to zgodne z prawdą, co było widać na filmie 8)
-Walka z ciężarókami RDA - strasznie krótka. za to nadrobiona potem przez widok pobojowiska po bitwie, w dodatku naprawdę fajnie uchwycona z perspektywy żołnierza RDA. Nie dziwne że Quaritch i reszta wojskowych widząc trupy swoich kolegów pałali niemal żądzą zemsty podczas ataku na Drzewo-Dom Omaticaya.
-Śmierć Tsu'teya - piękna po prostu piękna, na tyle na ile może być śmierć z ręki towarzysza. Po wysłuchaniu jego ostatnich słów jego postać bardzo zyskuje w oczach widza - jako naprawdę wielkiego wojownika.

Wyraźnie było trochę scen ktre musiały być wplecione jako kilkusekundowe urywki. dam sobie rękę uciąć żenp. w trakcie bitwy oryginalnie nie pokazano ataku gromowołów na żołnierzy RDA, a jedynie pojawiły się większe zwierze + thanatorory.

Niedosyty.
jakby nie było niebrakowało ich. Choćby i w tych niewymienionych. Podobno w scenariuszu pokazywano masakrę w szkole, podobnie i śmierć Tsu'teya który podobno zostaje śmiertelnie zraniony jeszcze na ziemi przez żołnierzy RDA.

Oprócz powyższych - a z tych zasłyszanych wcześniej w poprzednich miesiącach liczyłem nm.in na:
-Kłótnia Quaritcha z Parkerem
-Jakieś pijackie imprezy po polowaniu na gromowoły (?)
-Szersze przygotowania do wojny obu stron.
-Więcej scen m.in z Normem bądź z Trudy.
-Secny na Ziemii

A pewnie tego było i jeszcze więcej. Coś mi się wydaje że tego będzie więcej niż w wydaniu na DVD w listopadzie. Nie zdziwię się jak np. za rok lub dwa James Cameron zdoi z nas kolejną kasę na nowe DVD/Blu Ray, z jeszcze dłuższym materiałem niż ten który będzie zarówno w kinie jak i w listopadowym wydaniu. James to jednak zdolny uczeń jeśłi idzie o zarobienie kasy :P

Z pewnym uśmiechem wspominam wczorajszy seans myśląc o widowni. Spodziewałem się porażki i że pewnie będę siedział na pustej sali z może kilkoma osobami. Tym czasem do czasu rozpoczęcia seansu naliczyłem może mniej niż setkę, ale grubo powyżej 50 osób - i to zdecydowanie tych pełnoletnich lub bliskich tego, a nie jakiejś dzieciarni. I jak się na koniec okazało kiedy leciały już napisy końcowe - jeszcze 2-3 minuty po seansie praktycznie wszyscy siedzieli dalej, najwyraźniej "delektując" się przewijającymi się krajobrazami Pandory i pamiętną piosenką "I see you". A to był tylko jeden seans z wielu. Miło widzieć że rodząca się (co najmniej) trylogia Camerona staje się fenomenem posiadającym rzesze oddanych fanów, podobnie jak to jest innymi powszechnie znanymi dziełami jak np. trylogie "Star Wars", "Władca Pierścieni" i td. :)

I jednynie ta refleksja nad faktem posiadania podstawowego DVD, który jako niepełna opowieść zostanie obejrzany pewnie już nie nie więcej niż raz, po czym nastanie czas zastąpienia jej dużo pełniejszą wersją z listopada br. 8)

Tak więc - pomimo różnych niedostytów ponownego seansu w kinie nie żałuję, a wręcz utwierdziłem się w uwielbieniu dla tego dzieła :)
TGwtG.pl - polska strona fanów twórczości Douga Walkera.
www.rhein.com.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#54 Użytkownik nie jest zalogowany   DoktorNo Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 462
  • Rejestracja 2010-03-17
Napisano 09 wrzesień 2010 - 23:28

Cytat

Podobno w scenariuszu pokazywano masakrę w szkole

Nie pokazano.

W "Project 880" Grace tylko o niej opowiadała.

A ta dodatkowa bitwa wszystko ładnie wygładza; może skończy się gderanie antyfanów o tym, że jak to możliwe, że ludzie tak ochoczo atakują Drzewo Domowe.

Muszę to kiedyś obejrzeć! :D
--
http://doktorno.vot.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#55 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 137
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 10 wrzesień 2010 - 22:08

Wyświetl postUżytkownik Tomek_87 dnia 10 wrzesień 2010 - 00:10 napisał

dam sobie rękę uciąć żenp. w trakcie bitwy oryginalnie nie pokazano ataku gromowołów na żołnierzy RDA, a jedynie pojawiły się większe zwierze + thanatorory.

Zgadza się, w pierwszej wersji nie było to pokazane.

Cytat

I jak się na koniec okazało kiedy leciały już napisy końcowe - jeszcze 2-3 minuty po seansie praktycznie wszyscy siedzieli dalej, najwyraźniej "delektując" się przewijającymi się krajobrazami Pandory i pamiętną piosenką "I see you".

To samo było jak dzisiaj byłem na Avatarze w Złotych Tarasach. I to mi się podobało ;)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#56 Użytkownik nie jest zalogowany   Tomek_87 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 159
  • Rejestracja 2010-07-12
Napisano 11 wrzesień 2010 - 22:45

Wyświetl postUżytkownik DoktorNo dnia 09 wrzesień 2010 - 23:28 napisał

Nie pokazano.

W "Project 880" Grace tylko o niej opowiadała.

Mój błąd, ale tak to jest kiedy opierasz się na plotkach, nie chcąc sobie zdradzać wcześniej co będzie w poszerzonych wersjach @_@

Wyświetl postUżytkownik Konrad dnia 10 wrzesień 2010 - 22:08 napisał

To samo było jak dzisiaj byłem na Avatarze w Złotych Tarasach. I to mi się podobało ;)

A więc zapewne to stały motyw, potwierdzający że to głównie tacy jak "my" tj. jak na naszym forum chodzą teraz do kina. Ale to miło wiedzieć - bo jak na takie seanse gdzie chodzi o pokazanie 8-9 nowych minut to bardzo dobry wynik :)
TGwtG.pl - polska strona fanów twórczości Douga Walkera.
www.rhein.com.pl
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#57 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 682
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 12 wrzesień 2010 - 09:35

Hej, czy ktoś z Was był może na projekcji w Złotych Tarasach w sali nr 3? Ja byłem tam w piątek o 16:50 i bardzo zraziła mnie pewna usterka w obrazie. Projektor był super, dźwięk też na dobrym poziomie, ale obraz cyfrowy był dziwny. Gdy kamera poruszała się powoli to obraz jakby falował. Uczucie było takie, jakbym patrzył na wszystko przez nierówne szkło...

Napisałem do nich o tej usterce i dostałem odpowiedź, że informacja ta została przekazana do projektorni... Ciekaw jestem, czy coś się poprawiło od tamtego czasu. Chciałbym się jeszcze raz wybrać do Złotych Tarasów, ale nie chcę ryzykować oglądania filmu z tą usterką, dlatego pytam... czy ktoś był ostatnio i mógłby potwierdzić, że obraz jest już ok?
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#58 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 137
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 12 wrzesień 2010 - 14:04

Ja byłem :D No niestety, też to zauważyłem. Na początku mi to przeszkadzało trochę, ale później się przyzwyczaiłem. Gdzie siedziałeś? :)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#59 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 682
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 12 wrzesień 2010 - 15:04

H 10 ;) Mam nadzieję, że to nie Ty byłeś tą osobą, która siedziała obok mnie i pisała SMS'y... :[
Ja się przyzwyczaić nie mogłem. Przez ten efekt nie mogłem wczuć się w film, oderwać się od rzeczywistości, bo ciągle widziałem, że to cyfrowy obraz, w którym źle zadziałał algorytm skalowania... ;|
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#60 Użytkownik nie jest zalogowany   Konrad Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 137
  • Rejestracja 2010-02-16
Napisano 12 wrzesień 2010 - 16:19