Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Film Avatar
  • > Fakty i doniesienia
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

"Avatara" obejrzało już 3 miliony Polaków "Nasza perełka" pnie się coraz wyżej, czy prześcignie rywali?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 17 luty 2010 - 18:21

"Avatara" obejrzało już 3 miliony Polaków

"Avatar" Jamesa Camerona w weekend przekroczył kolejną historyczną barierę. Jako ósmy film w historii, a piąty zagraniczny, może pochwalić się widownią przekraczającą 3 miliony. Jak dowiedzieliśmy się od firmy Imperial-Cinepix, polskiego dystrybutora filmu, w weekend "Avatara" obejrzało 148 145 osób, a od premiery 3 001 518 osób (stan z dnia 15.02.2010).

Dołączona grafika

Jeszcze bardziej imponujące są wyniki finansowe "Avatara". Wpływy ze sprzedaży biletów przekroczyły 71 milionów złotych. Tylko dwa filmy w Polsce zarobiły więcej: "Ogniem i mieczem" (105,1 mln zł) i "Pan Tadeusz" (82,8 mln zł).

"Avatar" cieszy się niezwykłą popularnością nie tylko w weekend ale również w ciągu tygodnia. Dlatego wydaje się coraz bardziej prawdopodobne, że film może pobić rekord frekwencyjny dla filmu zagranicznego, który od 12 lat należy do "Titanica" (3,46 mln widzów).

źródło: filmweb.pl
Dołączona grafika
1
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Selania Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 44
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 17 luty 2010 - 18:41

to sporawo :)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 17 luty 2010 - 20:06

Sporawo to mało powiedziane :) Widząc takie statystyki jest się pewnym że Avatar to istny przełom filmowy.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Veruis Ikona

• Skxawng
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 95
  • Rejestracja 2010-02-14
Napisano 17 luty 2010 - 20:22

Co warto dodać, sporo z tych osób oglądało "Avatara" po kilka razy, a niektórzy jeszcze nie wiedzą o nim...
"Ależ ja mam paskudny uśmiech [...] ależ ja mam paskudną gębę, ależ ja paskudnie mrużę oczy. Więc tak wyglądam? Zaraza"

Wieczny Ogień, A. Sapkowski
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 17 luty 2010 - 22:32

Wprawdzie nie posiadam informacji jak długo jeszcze Avatar będzie wyświetlany w kinach, jednak bądźmy poważni, przy takich zyskach i praktycznie nie spadającej frekwencji dużym błędem byłoby ściągnięcie go z ekranów kin dosyć szybko.

Zakładam tak jeszcze około 2-miesięcy wyświetlania (świetności) Avatara, tak więc jeżeli chodzi o dotychczasowe rekordy kasowe a także ilościowe to Avatar w pełni ustali nowe progi - bynajmniej w moim odczuciu.

Chociaż wiadomo, że mimo iż wyniki podkreślają w jakimś stopniu "wielkość" dzieła, to nie o to tu chodzi i nie ma co sobie tym za bardzo zawracać głowy - a traktować raczej jako ciekawostkę.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Piotr Ikona

• Administrator
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 64
  • Rejestracja 2010-02-03
Napisano 18 luty 2010 - 09:06

kino 3D IMAX na sadybie - ile kroć spoglądam na rezerwację online to praktycznie na 2 tygodnie do przodu salę są full od rana do wieczora :D - komentować chyba nie trzeba...
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#7 Gość_MaGdaLena_*

• Grupa Gość

Napisano 18 luty 2010 - 12:53

Ja zamawialam bilety z prawie 3 tygodniowym wyprzedzeniem ;) Chetnych jest duzo :] Ale wedlug mnie warto obejrzec. Cos niesamowitego :)

Pozdrawiam :)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   kubos Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 323
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 18 luty 2010 - 13:28

U mnie aż tak źle nie jest. Co prawda jak rezerwowałem miejsce z jednodniowym wyprzedzeniem to tylko 1, 2 i 3 rząd był wolny.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 18 luty 2010 - 17:07

No faktycznie, jeżeli chodzi o rezerwację miejsc na Avatar'a można tu śmiało powiedzieć o niezłym zamieszaniu - nawet jeszcze teraz.

Poruszając moją "historię", początkowo nie spieszyło mi się na ten film, jednak gdy już się zdecydowałem ciężko było cokolwiek znaleźć (dobra miejscóweczka z dobrymi miejscami na sali). Tak więc moja przygoda ciągnęła się aż do 28 stycznia - godz. 11, Multikino Szczecin - pierwszy seans, data ta na zawsze utkwi w mej pamięci :P

Poruszając sprawę dostępności miejsc w moich okolicach (Szczecin, Gorzów Wlkp.) - no mimo iż frekwencja troszkę spadła, nadal można tu śmiało mówić o "oblężeniu".
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Artar Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 36
  • Rejestracja 2010-02-09

Napisano 18 luty 2010 - 18:45

a u mnie w Warszawie w multikinie w złotych tarasach jak ja byłem w kinie to zamawiane bilety były dzień przed z nawet dobrymi miejscówkami i na filmie było jakieś 3/4 sali ok 100 -150 osobowej :P
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuno Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 295
  • Rejestracja 2010-02-15
Napisano 19 luty 2010 - 07:38

Ja byłem w Wa-wie w cinema City... Fakt, że byłem na nim dopiero w lutym pierwszy raz ale i tak ponad pół sali było zajęte.
Dołączona grafika

Spoiler

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   elkociak Ikona

• Omatikaya
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 209
  • Rejestracja 2010-02-20
Napisano 20 luty 2010 - 16:46

Jak dobrze pójdzie, to mogą wyświetlać Avatara w kinach 3D nawet do końca roku, tylko ze zmniejszoną częstotliwością, np. jeden seans na tydzień. Taką "Stację Kosmiczną 3D" grają w USA bez przerwy od 2001 roku do dziś. I ciągle zarabia.

Do 5 marca Avatar powinien mieć już 3,3 - 3,4 miliona widzów w Polsce i w marcu wyprzedzi Titanica.

Jeśli chcecie wiedzieć, jakie są rekordy filmów w polskich kinach, polecam ten artykuł.

Nie zapomnijcie namówić tych wszystkich waszych znajomych czy rodzinę, którzy jeszcze nie byli w kinie, na seans Avatara. Moje namowy są odpowiedzialne za kilkanaście z tych 3 milionów biletów, a jeszcze działam :)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 419
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 26 luty 2010 - 19:17

Eh wspaniały film. Byłem 2 razy i jadę trzeci raz. Od razu kiedy pojawiła się możliwość rezerwacji miejsc na premierę, zarezerwowałem 7 najlepszych miejsc (dla mnie i moich kumpli których zachęciłem). Potem pojechałem 2 raz z siostrą którą też wkręciłem, a teraz jadę z mamą i ciocią które również wkręciłem w obejrzenie tego filmu XD
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Susano'o Ikona

• Ikran Makto
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 920
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 01 marzec 2010 - 17:41

Wyświetl postUżytkownik Johnas dnia 26 lutego 2010 - 19:17 napisał

Eh wspaniały film. Byłem 2 razy i jadę trzeci raz. Od razu kiedy pojawiła się możliwość rezerwacji miejsc na premierę, zarezerwowałem 7 najlepszych miejsc (dla mnie i moich kumpli których zachęciłem). Potem pojechałem 2 raz z siostrą którą też wkręciłem, a teraz jadę z mamą i ciocią które również wkręciłem w obejrzenie tego filmu XD

To się dopiero nazywa motywacja, sam namówiłem jedynie znajomego, a nawet odp. nie dostałem od niego czy poszedł. -_- BTW byłem zdziwiony widząc na sali starsze osoby, i nie mam tu na myśli babci/dziadka z wnuczkiem, a paczkę znajomych ze średnią wieko ok. sześćdziesiątki. Cieszy, że Avatar podoba się też starszym ludziom. :)
Dołączona grafika
Dołączona grafikaFìkifkey alor yawne lu oeruDołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Bejbe713 Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 6
  • Rejestracja 2010-03-05

Napisano 06 marzec 2010 - 17:34

[quote name='Black Jack' date='17 lutego 2010 - 18:21' timestamp='1266427260' post='436']
"Avatara" obejrzało już 3 miliony Polaków

Jeszcze bardziej imponujące są wyniki finansowe "Avatara". Wpływy ze sprzedaży biletów przekroczyły 71 milionów złotych. Tylko dwa filmy w Polsce zarobiły więcej: "Ogniem i mieczem" (105,1 mln zł) i "Pan Tadeusz" (82,8 mln zł).

Wydaje mi się, że gdyby spojrzeć na wyniki sprzedaży biletów z nieco innego punktu widzenia niż obiektywne, zebrane sumy, to "Avatar" bezsprzecznie znalazłby się na pierwszym miejscu. Wpływy ze sprzedaży biletów na "Ogniem i Mieczem" oraz "Pana Tadeusza" nabiły bowiem wycieczki szkolne, które np. w ramach odrabiania jakichś zajęć lub dnia wolnego musiały iść na film. Sama byłam na obu filmach właśnie w ramach "odrabiania" zajęć. A na "Avatar" chodzą tylko ci, którzy mają potrzebę obejrzenia tego filmu, nikt ich do tego nie zmusza. Gdyby więc za kryterium przyjąć "Chęć pójścia na film" klejnot koronny Jamesa Camerona bezsprzecznie byłby na pierwszym miejscu. Co o tym sądzicie?
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Johnas Ikona

• Pa'li Makto
  • PipPipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 419
  • Rejestracja 2010-02-26
Napisano 07 marzec 2010 - 16:30

Tak uważam iż jest to dość trafna i obiektywna teza. Avatar jest też z resztą lepszy niż te dwa filmy razem wzięte (choć muszę przyznać, że Ogniem i Mieczem mi się bardzo podał, choć nie byłem na nim w kinie i raczej nie czuł bym potrzeby jechania na ten film do kina. Na Panu Tadeuszu z resztą też nie byłem)
Z góry przepraszam za moje błędy ortograficzne, stylistyczne, językowe, składniowe itp...
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 07 marzec 2010 - 16:41

Wyświetl postUżytkownik Bejbe713 dnia 06 marca 2010 - 17:34 napisał

Wydaje mi się, że gdyby spojrzeć na wyniki sprzedaży biletów z nieco innego punktu widzenia niż obiektywne, zebrane sumy, to "Avatar" bezsprzecznie znalazłby się na pierwszym miejscu (...) Gdyby więc za kryterium przyjąć "Chęć pójścia na film" klejnot koronny Jamesa Camerona bezsprzecznie byłby na pierwszym miejscu. Co o tym sądzicie?

Absolutna racja, jednak prawda jest taka, że tych, którzy dokonują tej klasyfikacji i podliczają zyski nie obchodzi zbytnio taka postać rzeczy - liczy się wynik i tyle. Tak naprawdę trudno byłoby dokonać właściwej klasyfikacji uwzględniając obie wypisane przez ciebie koncepcje, pójścia na film do kina "dobrowolnie" lub "z przymusu".

Również wydaję mi się, że podsumowując taki stan rzeczy dzieło JC górowałoby ponad wszyskimi innym wyświetlanymi w polsikch kinach po roku 89. Dlaczego po 89? No coż, bowiem wyniki ilościowe widzów przypisywane do filmów przed tym rokiem są w porównaniu do dzisiejszych poprostu miażdżące. Jakby ktoś nie orientował się zbytnio o czym mówię to proszę artykuł (pierwsza tabelka :wacko: )
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Iknimaya Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 192
  • Rejestracja 2010-02-25
Napisano 08 marzec 2010 - 14:26

z drugiej strony też, jakby 'wymuszone' jest pójście do kina na ten film, ponieważ nie ma go w tak świetnej jakości do ściągnięcia z internetu, dvd pojawi się u nas bodajże dopiero gdzieś w maju, a 3...no ten film to tylko chyba w kinie oglądać;p
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Black Jack Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 180
  • Rejestracja 2010-02-10
Napisano 08 marzec 2010 - 20:44

Wyświetl postUżytkownik Iknimaya dnia 08 marca 2010 - 14:26 napisał

z drugiej strony też, jakby 'wymuszone' jest pójście do kina na ten film, ponieważ nie ma go w tak świetnej jakości do ściągnięcia z internetu, dvd pojawi się u nas bodajże dopiero gdzieś w maju...

Racja, aczykolwiek na upartego da się oglądać. Blue_Ray to to nie jest ale rzekomo mogę stwierdzić, że pod DVD podchodzi, pod względem jakości oczywiście (bynajmniej z takimi wersjami się spotkałem)...

Wyświetl postUżytkownik Iknimaya dnia 08 marca 2010 - 14:26 napisał

...no ten film to tylko chyba w kinie oglądać;p

Absolutna prawda. Ściągnąć - jak komuś to nie przeszkadza i tak bardzo chce to czemu nie, jednak żeby zobaczyć go w pełnej okazałości wręcz "poczuć na własnej skórze" - tylko kino - 3D rzecz jasna.
Ale to już raczej wszyscy wiedzą.
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakesully Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 258
  • Rejestracja 2010-02-12

Napisano 15 marzec 2010 - 22:26

Kolejny rekordzik na koncie Avatara: 1 miejsce w Polsce dla zagranicznego filmu pod względem frekwencji!
Pokonał Tytanika który miał 3 513 480 widzów, uzyskawszy 3 520 585 osób.
Więcej tu: http://www.filmweb.p...filmem+w+Polsce,News,id=58934
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Fakty i doniesienia
  • Następny temat →
  • (3 strony)
  • +
  • 1
  • 2