Uwaga! Twoja przeglądarka jest w bardzo starej wersji.
Zaktualizuj ją natychmiast.

Korzystasz z bardzo starej wersji Internet Explorera (6.0). Nie jest ona wspierana przez producenta i stanowi potencjalne zagrożenie. Jeśli jesteś w pracy i widzisz tę wiadomość, skontaktuj się ze swoim administratorem i poproś o aktualizację przeglądarki.

Aby dowiedzieć się, dlaczego powinieneś dokonać aktualizacji, kliknij w poniższy link:

Tak, chcę dowiedzieć się więcej
Logo

Włącz
Logowanie Rejestracja Pomoc
Zaawansowane
  • Forum
  • Użytkownicy
  • Komunikator plemienny
  • Avatar-Forum.pl - Największe w Polsce Forum Avatara
  • > Avatar
  • > Uniwersum Avatara
  • > Pandora
  • Nowa zawartość
  • Kanał RSS
  • (3 strony)
  • +
  • ←
  • 1
  • 2
  • 3
  • →
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Pandora - zwykła planeta czy istota żywa?

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   Cyprian Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 139
  • Rejestracja 2010-02-13
Napisano 07 marzec 2010 - 13:08

Ale, mam nadzieję, widzicie jakie jest to realne i dokumentalne ?! Pandora to żywa istota a raczej mózg. Dokonajmy porównania Pandory i ludzkiego mózgu. Pandora - mózg, w jej / jego wnętrzu (sercu) jest Eywa / bóstwo. Zupełnie jak w naszym życiu jak w nas samych. Naszą "Pandorą" jest nasz mózg a w nas samych jest to bóstwo, którym jest każdy z nas. Wiem, ze dopóki nie przedstawie dowodó nikt mi nie uwierzy w moje hipotezy i mnie wyśmieją ale to trzeba odkryć samemu. Do tego trzeba dojść samemu. Tego nie da się udowodnić materialnie ani nawet w wizji. To trzeba pojąć. ja cały czas dotąd kierowałem się (nie wiedząc o tym) rozumienie Jana Pawła II. Powiedział on bowiem kiedyś : "Nie możemy człowieka nauczyć niczego, możemy mu tylko pomóc odnaleźć to w sobie". Cały czas podążałem tym tokiem myślenia i doszedłem do prawdy. Możecie teraz mnie krytykować, obrzucać obelgami, że "obrzucam kościół błotem" i w ogóle ale mnie nic nie zmieni, ponieważ odnalazłem prawdę. W sobie...

A ten cały kościół to też wielki, globalny spisek. Wmawiaja nam, że jest Bóg i on wszystkim rządzi. Więc albo znają prawde i ją ukrywają, zeby utrzymać swoją władzę, albo po prostu źle interpretują nauki Jezusa. Jezus mówił o Bogu w przenośni ale jak głębiej przyjżeć sie jego naukom to można wyciągnąć ten wniosek, do którego ja doszedłem i którego będe się teraz trzymał.
0
  • Do góry of the page up there ^
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 682
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 08 marzec 2010 - 11:53

Ktoś tu napisał, że Pandora jest księżycem Saturna, a ktoś inny, że na pewno nie istnieje. Z żadnym z tych zdań nie mogę się zgodzić. :)

Oczywiście Saturn ma księżyc, który nazywa się Pandora, ale nie o nim jest film Jamesa Camerona. Zgodnie z filmem Pandora jest księżycem gazowego olbrzyma o nazwie Polifem, który znajduje się w układzie gwiazd Alfa Centauri. Faktem jest, że gwiazda Alfa Centauri istnieje i tak naprawdę składa się z trzech gwiazd. Podejrzewa się, że wokół tych gwiazd krążą planety, wśród których mogą być gazowe olbrzymy. Jeśli rzeczywiście mamy tam gazowego olbrzyma to z bardzo dużym prawdopodobieństwem ma on jakieś księżyce. Możliwe jest, choć mało prawdopodobne, że jednym z nich jest właśnie Pandora, którą znamy z filmu. Jednak dziś nie dysponujemy jeszcze na tyle dokładnym teleskopem, aby stwierdzić istnienie lub nieistnienie Pandory. Więc wciąż jest to możliwe, że Pandora istnieje... :)

Dołączona grafika
Zdjęcie Alfa Centauri

Można powiedzieć, że to mało prawdopodobne, ale nie można stwierdzić, że niemożliwe, bo jeszcze nie zdołano tego sprawdzić. :)

Co do samej Pandory, to jest to zwykły księżyc Polifema. Jako ciało niebieskie nie jest on bardziej żywy od naszej Ziemi, czy jakiejkolwiek innej planety/księżyca. Ale na jego powierzchni mamy dobrze rozwinięte życie, podobne do tego na naszej Ziemi, ale w nieco innej formie. Szczególnie interesujące jest to, co Na'vi nazywają Eywą. Uważam, że jest to specyficzna forma życia niespotykana oczywiście na naszej planecie. Moim zdaniem Eywa jest tylko i wyłącznie tworem biologicznym i nie ma nic wspólnego z duchem, czy nawet bogiem. Działa podobnie jak nasz mózg, bo tworzy globalną sieć połączeń podobnych do połączeń neuronowych. Jest takim rozproszonym mózgiem, który pewnie posiada namiastki inteligencji, ale nic więcej. Nie jest bytem twórczym, czy jakąś opiekuńczą siłą. Procesy jakie w niej zachodzą zapewne przypominają logiczne myślenie, ale Eywa raczej nie posiada świadomości, czy wolnej woli. Neytiri nawet powiedziała, że Eywa tylko dba o równowagę, a nie wybiera strony w konflikcie. Dlaczego? Bo nie jest do tego zdolna. A o równowagę dba, bo taka jest natura tej sieci, po to istnieje.

Na'vi ją ubóstwiają, bo łącząc się z nią doświadczają czegoś, co wydaje się być niemal duchowym przeżyciem - mogą wymieniać z nią myśli, wysyłać jakieś prośby, odbierać odpowiedzi. Wysyłanie próśb jest czynnikiem, który Eywa w jakiś tam sposób interpretuje jako wskaźniki utraty równowagi i wpływa na organizmy, by tą równowagę przywracać. Zapewne informacja o tym, że Drzewo Dom zostało powalone dotarła do Eywy. Myślę, że Eywa otrzymuje informacje od przyrody o tym co ginie, co się rodzi i na tej podstawie reguluje procesy na Pandorze, aby zachowana była równowaga. Ale nie nadawałbym jej wymiaru duchowego, czy jakiejś osobowości.

Pod koniec filmu widzimy, że do walki z ludźmi dołączają się zwierzęta jakby na wezwanie Eywy. Ja myślę, że Eywa jako ta bilogiczna sieć otrzymała podczas tej wojny dostatecznie dużo przekazów o poważnym zagrożeniu i w jakiś sposób rozpoznała jego przyczynę pobudzając zwierzęta do walki z Ludźmi Nieba. Zapewne "modlitwa" Jake'a też miała tu swój udział, ale nie tylko on o tym zadecydował. Nagle na Pandorze wiele stworzeń traciło życie, co Eywa wyczuła jako bardzo poważny brak równowagi. Dlatego nastąpiło tak duże pobudzenie wśród zwierząt zamieszkujących Pandorę.

To tak mniej więcej przedstawia się moja filozofia na temat Pandory i Eywy. :P
Dołączona grafika
1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   Wolf Ikona

• Omatikaya
  • PipPipPip
  • Grupa Kameyu
  • Postów 324
  • Rejestracja 2010-02-18
Napisano 08 marzec 2010 - 15:35

Grace powiedziała "Jake, jestem z nią, ona jest realnym bytem" (coś w tym stylu, nie chciało mi się dokładnie szukać) Więc można by przepuszczać że Cameron nadał Eywie osobowość i stworzył z niej rozumną i do tego bardzo mądrą istotę. To że Eywa nie obiera stron konfliktów (oprócz tego razu jak wstawiła się za Jake'iem) nie oznacza że nie jest do tego zdolna. Wojny zawsze były i będą, to jest powszechne zjawisko (nawet Na'vi mieli kiedyś wojny pomiędzy klanami) i możliwe że Eywe nie obchodzą drobne konflikty bo one nie niosą zagrożenia dla całej planety.
Oczywiście wszystko to są moje spekulacje. Ja właśnie tak widzę Eywe. Jako połączenie wszystkich drzew na Pandorze w jeden wspaniały mózg z własną osobowością i poglądami (bóg wszystkich Na'vi :))
"Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy."
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Nowy nick dedykuje tym którym stary trudno się wymawiało xD
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Luke Ikona

• Pa'li Makto
  • Ikona
  • Grupa Administrator
  • Postów 682
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 08 marzec 2010 - 20:14

Tak, pamiętam słowa Grace, kiedy stwierdziła, że Eywa jest bytem. To bardzo ciekawe. :) To też jedna z możliwych teorii. Mi się wydaje, że Grace, gdy miała już połączenie z Eywą, mogła odbierać dane z sieci. A więc mogła usłyszeć to, co Jake, gdy ten pierwszy raz połączył się z Drzewem Dusz. Można wtedy usłyszeć pewne głosy, a nawet poczuć emocje, radość, śmiech. Pewnie Grace czegoś takiego właśnie doświadczyła, gdy umierała. Miała wrażenie, że ktoś przy niej jest i dlatego tak powiedziała - z zachwytu nad tym wspaniałym zjawiskiem. Chciała w ten sposób potwierdzić, że jej teoria na temat globalnej sieci jest prawdziwa, bo właśnie doświadczyła jej działania.

A najbardziej wzbraniam się od nazywania Eywy bogiem. :P To nie bóg, nawet jeśli ma osobowość równie złożoną jak człowiek. Dla mnie słowo Bóg jest już zarezerwowane dla Kogoś potężniejszego. Według mnie Eywa nie miała żadnej mocy ponad to, że mogła wpływać na przyrodę, z którą miała kontakt. To nie jest boska, ani nawet duchowa moc. To jest coś, co dało się zbadać, zmierzyć. Pamiętamy przecież, jak Norm i Grace zachwycali się szybkością rozprowadzania impulsów w korzeniu drzewa. Tu tkwi mechanizm działa Eywy. :)
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   Galeandir Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 47
  • Rejestracja 2010-03-04
Napisano 10 marzec 2010 - 07:31

Zawsze podchodziłem do S-F sceptycznie, i Avatar nie jest wyjątkiem. Nie wierzę w jakieś nadprzyrodzone moce, czy coś wszechpotężnego, więc czułem, że moim obowiązkiem jest poukładać tą całą Eywę. W 100 % zgadzam się z Lukiem - Pandora to zwykła planeta, tyle że obdarzona bujnym życiem, a Eywa to bardzo ciekawe zjawisko przyrodnicze. Co do poziomu inteligencji Eywy bym się jeszcze zastanowił, ale rzeczywiście, potężnym rozumem bym jej nie obdarzył. Wg. mnie jej poziom intelektualny zależy też od inteligencji istot żywych, czyli tego, czym Eywa jest. Jako, że większość części biologicznej Pandory to rośliny, no to cóż... Jednak nie możemy też mówić, że Pandoriańskie rośliny są jak nasze - nie. Mają bardziej rozwinięty układ nerwowy, lecz rozumu nie posiadają. Ale Na'vi też żyją na Pandorze, i widać ich wkład w "myślenie" Eywy - prośba Jake'a. Jako część tego mózgu "pomyślał" aby bronić się, ponieważ Ludzie Nieba chcą zrobić "kuku". Zwierzęta odebrały tą wiadomość, odebrały to jako zagrożenie (co więcej - wiedziały z czyjej strony!) i wykonały "myśl" Jake'a. Tak naprawdę dochodzimy do tego, że Eywa to nic innego, jak wszystko. :) Tyle, że poziom rozumowania takich Na'vi wyrównuje się z poziomem zwierząt, czy roślin, dlatego, gdy podłączymy się do Drzewa Dusz, to nie opowie nam kawału.
Natomiast co ze sprawą, że Na'vi uważają "wszystko" za bóstwo - istoty rozumne potrzebują odniesienia do czegoś potężnego, do czegoś co kontroluje to wszystko, aby nadać sens, spójrzmy na znane nam przykłady: ludzie, neandertalczycy (gdzieś czytałem, że w ich prymitywnej kulturze przejawiały się aspekty religijne), Na'vi...
Peace Love Empathy
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Avatar_fun Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 48
  • Rejestracja 2010-03-06
Napisano 11 marzec 2010 - 10:03

Sądzę że gdzieś we wszechświecie istnieje taki księżyc jak Pandora na którym żyją stworzenia takie jak Na'vi.Przecież wszechświat jest nieskończony a więc jest nieskończoność istnień mieszkających w nim.Gdyby człowiek szukał to znalazłby w końcu taką Pandorę :D
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   Ake'tuan Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 135
  • Rejestracja 2010-03-12
Napisano 12 marzec 2010 - 18:11

żywa planeta, tak to ciekawe. myślę że ta planeta jest żywa i ma swego rodzaju "mózg". ciekawe że podobny motyw pojawia się w star wars expanded universe (polecam poczytać o Zonamie Sekot). ;)
Spoiler
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
The Best Movie Ever.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   koko Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • Rejestracja 2010-04-04

Napisano 04 kwiecień 2010 - 18:35

Ej mam prośbe niech mi ktoś powie jaki związek ma Planeta Pandora z filmu AWATAR z Puszką Pandory.??
Chodzi mi głównie o ta nazwę?? czy jest jakiś związek??
czekam na odp... :)
-1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#29 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 04 kwiecień 2010 - 19:07

koko: Ej mam prośbe niech mi ktoś powie jaki związek ma Planeta Pandora z filmu AWATAR z Puszką Pandory.??
Chodzi mi głównie o ta nazwę?? czy jest jakiś związek??
czekam na odp...

1.Avatar pisze się przez „v” a nie „w”
Z tą Pandora to tak jest:
najprawdopodobniej chodzi o niebezpieczeństwa/ zagrożenia które mogą spotkać ludzi/człowieka poza bazą
a co do puszki Pandory to jest wikipedia
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Marmelada Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 34
  • Rejestracja 2010-03-18
Napisano 04 kwiecień 2010 - 19:30

http://www.youtube.c...min_38E#t=3m35s

Oficjalny filmik, w końcówce którego jest nawiązanie do tego mitu, w tym to mniej oczywiste o nadzieji.. Jak naprawdę potrzeba to sobie porównaj Pandorę z filmu z puszką Pandory - mitem - przeczytaj, greckie mity są naprawdę ciekawe :)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   koko Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 4
  • Rejestracja 2010-04-04

Napisano 04 kwiecień 2010 - 20:04

wiem co było w tym micie o puszcze pandory...
tylko czy na pewno związkiem Planety Pandory z Puszką Pandory z mitu jest to o niebezpieczeństwie, nadziei. Po prostu mam takie zadanie i muszę to jakoś streścić... :(

nie powiem no że ten to było o nadzieji i niebezpieczeństwie jakie zagrażało ludziom

prosze o pomoc w streszczeniu :)
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   Irayo Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 82
  • Rejestracja 2010-04-04
Napisano 04 kwiecień 2010 - 21:52

Po pierwsze to alfabet już mamy a po drugie to nie piszemy posta pod postem !
Dołączona grafika
Wśród ludzi jest więcej kopii niż oryginałów.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   pandor Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 32
  • Rejestracja 2010-03-18

Napisano 05 kwiecień 2010 - 10:52

Uważam podobnie, że sama ciało niebieskie Pandora nie jest niczym niezwykłym, więc sama w sobie nie jest żywa, jak ta wspomniana planeta z Universum Star Wars. Co do Eywy, to według mnie jest to w pełni świadomy i inteligenty byt (inteligencją zapewne mocno przeżywającą jednego człowieka czy Na'vi), jak to mówi to Grace. Jak się dowiadujemy, nie stoi ona po niczyjej stronie, jedynie broni równowagi na planecie, broniąc tym samy siebie. Jest czymś w rodzaju administratora. Można ją porównać do ogromnej złożoności sieci rozproszonej, swoistego Biointernetu. Nie tylko potrafi przetwarzać i analizować pobierane informacje (modlitwa Jake'a), przechowuje też ich ogromne ilości (głosy przodków, czyli jakiś rodzaj świadomości już umarłych).

Eywa trochę nawiązuje to do Drzewców i Entów z Władcy Pierścieni. Dobrze to jest pokazane w części Dwie Wieże, gdzie przywódca drzewców odpowiada, zapytany, po której stronie stoi: "Ja nie stoję po niczyjej stronie, bo nikt nie stoi po mojej stronie". Do walki drzewce stają dopiero, gdy widzą, co się dzieje w Isengardzie, gdzie na potrzeby stworzenia armii Saruman nakazał wyciąć las.
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Bocianek Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 97
  • Rejestracja 2010-04-06
Napisano 29 kwiecień 2010 - 14:24

Te słowa (o ile nie ma ich w temacie o języku Na^Vi) możesz wrzucić właśnie tam bo to nie ten temat na język Na^vi

sorry nie widziałem że ten temat ma jeszcze 1 stronę i napisałem do gościa który tu wsadził słownik;(

Użytkownik bocianek edytował ten post 29 kwiecień 2010 - 18:42

Dołączona grafika
,,Nazwa, którą Na^vi nadali temu stworzeniu wywodzi się z wierzeń. Mówią one, że jeśli Leonopteriks rzuci na ciebie cień, będzie to ostatni cień, jaki ujrzysz w życiu."
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   jaracz jamajskiej trawy Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 40
  • Rejestracja 2010-04-29
Napisano 29 kwiecień 2010 - 15:58

Nie wiem myślę że Pandora to zwykła planeta tylko ma tam jakieś kilka niby św miejsc z tym ich duchem.
Przecież planeta jak by żyła to co to by było (właśnie nie wiem trzeba się domyślać)
A tak żeby mieć pewność na 100% to trzeba się spytać twórcy albo grafików od filmu. Na planecie jest hyba tylko kilka żywych miejsc
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#36 Użytkownik jest zalogowany   Xantis Ikona

• Ikran Makto
  • Ikona
  • Grupa Moderator
  • Postów 1300
  • Rejestracja 2010-03-28
Napisano 29 kwiecień 2010 - 16:13

Ziemia też żyję- otóż my jesteśmy kawałkiem ziemi ( w mniejszym lub większym kawałkiem) i nie tylko my zwierzęta rośliny i te inne też żyją. Składamy się nawet ż tego samego materiału co ziemia ( chodzi mi o protony[+] neutrony[0] i elektrony[-])
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   jaracz jamajskiej trawy Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 40
  • Rejestracja 2010-04-29
Napisano 29 kwiecień 2010 - 16:33

Patrz że nie wiedziałem. Tylko w moim rozumowaniu to się nie ima z tym tematem.

W moim ma się tylko przyszły warn za spam..
Kuno

1
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   Chireadan Ikona

• Skxawng
  • Pip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 98
  • Rejestracja 2010-05-10

Napisano 13 maj 2010 - 16:20

Wyświetl postUżytkownik kakademona dnia 29 kwietnia 2010 - 16:13 napisał

Ziemia też żyję- otóż my jesteśmy kawałkiem ziemi ( w mniejszym lub większym kawałkiem) i nie tylko my zwierzęta rośliny i te inne też żyją. Składamy się nawet ż tego samego materiału co ziemia ( chodzi mi o protony[+] neutrony[0] i elektrony[-])

Jesteśmy chyba trochę jak wszy we włosach, których nie da się pozbyć :P
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   Ney'ite Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 153
  • Rejestracja 2010-04-26
Napisano 13 maj 2010 - 23:11

Wyświetl postUżytkownik Chireadan dnia 13 maja 2010 - 17:20 napisał

Jesteśmy chyba trochę jak wszy we włosach, których nie da się pozbyć :P

Moim zdaniem - wcale nie. Przesłanie wydaje mi się takie, że gdybyśmy tylko chcieli, też moglibyśmy mieć taką więź z Ziemią, jak Na'vi (mówiąc w przenośni) - więź opartą na szacunku i zaufaniu. Na'vi mają nad nami tę przewagę, że widzą dalej niż czubek własnego nosa, o czym my ostatnio zapomnieliśmy. Ziemia nas nie odrzuca, lecz chroni jako własne dzieci - powszechnie wiadomo, że bez natury nie mamy szans na przeżycie, a jeśli chce, potrafi się ludzi pozbywać z zadziwiającą skutecznością. Nasza kolej, żeby zacząć postrzegać ją jak matkę.

W skrócie mówiąc, Pandora tak naprawdę jest wyolbrzymioną Ziemią. Nie musimy wcale wystrzelać się w kosmos, żeby odnaleźć taki świat, a jedynie nauczyć się - tak, jak Jake - zwracać uwagę na "najdrobniejsze dźwięki i tropy" wokół nas :) Kiedy na przykład mamy w domu zwierzaka, doskonale wiemy, czego mu akurat potrzeba, kiedy jest zadowolony, a kiedy choruje - a przecież nie potrafi mówić ani trochę lepiej, niż jakiekolwiek inne zwierzę. Wniosek z tego, że porozumiewanie się ze światem flory i fauny zależy tylko od tego, jak bardzo sami chcemy słuchać i patrzeć. To takie nasze ziemskie tsahaylu :)

Eywa wydaje mi się być personifikacją głosu planety - nie jednym bytem, a sumą wszystkich bytów, równowagą samą w sobie, "kołem życia". Łańcuchem sprawiającym, że świat nie jest jedynie zbiorem luźnych elementów, lecz ściśle połączoną siecią. I znów - na Ziemi dzieje się to samo, inaczej działania ludzi nie miałyby na naszą planetę tak zgubnego wpływu. Istota Eywa nie jest nam znana i raczej nie będzie. Nie daje się wyizolować ze świata i sklasyfikować jako bóstwo, istota biologicznie żywa czy siła duchowa, ponieważ jednocześnie ma cechy wszystkich tych kategorii. Nie można określić, czym JEST, ponieważ w świecie Pandory nie da się znaleźć nawet jednej rzeczy, o której można by powiedzieć, że Eywa nią NIE JEST - a kontrast jest podstawą definiowania czegokolwiek. Na pierwszy rzut oka wydaje się być tym samym, co nasi przodkowie czcili niegdyś, gdy wyznawali kult pioruna, słońca czy deszczu, choć biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia świadomości (duszy?) z ciała ludzkiego do avatara, co przecież nie działo się samo z siebie, tylko na wyraźną prośbę Na'vi, można przypisywać Eywa całkiem potężną siłę sprawczą i poniekąd inteligencję - nie wiemy, do jakiego stopnia, ale mając w pamięci wszystko, co mówiła Grace można przypuszczać, że do naprawdę wysokiego.

Ustawienia>Główne ustawienia>rozbudowany edytor textu
Zaznacz lub odznacz. inacej wychodzi takie coś � zamiast ą
Damien

Dołączona grafika

"Wolna jak ptak,
Niczym anioł, co na skrzydłach mknie.
Lekka jak wiatr,
Kiedy w lustrze wody budzi się..."
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

#40 Użytkownik nie jest zalogowany   muppet90 Ikona

• Tipani
  • PipPip
  • Grupa Użytkownik
  • Postów 107
  • Rejestracja 2010-04-20
Napisano 04 czerwiec 2010 - 13:22

faktycznie Ziemia była kiedyś jak Pandora "istotą żywą", ale podkreślam BYŁA, bo teraz niewiele na niej piękna zostało, więc już niczym szczególnym się nie wyróżnia
Ftia oel lì’fyati leNa’vi nì’o’ nìwotx!
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0
  • Odpowiedz Cytuj
  • Odpowiedz Odpowiedz

• ← Poprzedni temat
  • Pandora
  • Następny temat →
  • (3 strony)
  • +